Merkel diskuterer flygtningekrise med Tyrkiets ledere

EU ønsker, at Tyrkiet sikrer sine grænser og dermed bidrager til at dæmme op for flygtningestrøm

Forbundskansler Angela Merkel er søndag i Istanbul for at diskutere flygtningekrisen i EU med Tyrkiets regering, som har udtrykt skuffelse over EU's hidtidige indsats.

Den tyske regeringsleder mødtes med premierminister Ahmet Davutoglu i det historiske Dolmabahce-palads forud for et møde med landets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Merkels etdages besøg i Tyrkiet er kommet i stand på kort tid som følge af den voksende flygtningekrise, hvor flygtninge og migranter fortsat strømmer til Europa fra Balkan. Tyskland tager imod omkring 10.000 næsten dagligt.

EU ønsker at se Tyrkiet gøre mere for at sikre sine grænser og dermed bidrage til at dæmme op for den historiske indstrømning af mennesker fra Syrien og Irak samt andre konfliktzoner.

Til gengæld ønsker Tyrkiet mere anerkendelse for den rolle, som landet har spillet ved at være værtsland for over to millioner syriske flygtninge samt en konkret forhøjelse af finansiel hjælp og mere dynamik i dets langvarige optagelsesforhandlinger med EU.

Tyskland har længe været hovedmålet for flygtningene, som for det meste kommer gennem Tyrkiet og Balkan. Tyskland ventes i år at skulle registrere op mod en million asylansøgere.

Udviklingen har kostet Merkel popularitet, og tyskernes diskussioner om flygtninge og migranter er mange steder ophedet.

Merkels drøftelser med de tyrkiske ledere ventes på nogle områder at blive vanskelige, da den tyske kansler selv har udtalt, at hun ikke støtter et fuldt tyrkisk EU-medlemskab - men et privilegeret partnerskab for tyrkerne.

Erdogan har på sin side været sarkastisk over for EU's indsats under krisen, og han har opfordret til, at Ankaras ønske om at blive et EU-land bliver taget mere alvorligt.

- Vi er værtsland for 2,5 millioner flygtninge, men ingen tager sig af det, sagde han for nylig.

Også krigen i Syrien og bekæmpelsen af Islamisk Stat er på dagsordenen på møderne mellem Merkel og de tyrkiske ledere.

15 kommentarer
Vis kommentarer