Merkel: Flygtningekrise er ikke Tysklands skyld

Den tyske forbundskansler langer hårdt ud efter andre EU-lande, der kritiserer Tysklands bløde flygtningepolitik

Ifølge nyhedsbureauet AP er der på stationen i Budapest blevet annonceret over højtalerne, at det er uvist, hvor længe stationen vil forblive lukket. (Video: AP)

Mens antallet af flygtninge, der strømmer ind over grænsen til EU stiger med eksplosiv hast, stiger de interne spændinger blandt EU's ledere også i forsøget på at finde en løsning på at skabe plads til de mange mennesker, der især er flygtet fra krigen i Syrien.

Tirsdag førte flygtningekrisen til et nyt højdepunkt i Ungarn, da myndighederne besluttede at lukke Budapests centrale togstation Keleti på grund af de store strømme af flygtninge, der ønsker at rejse fra togstationen og videre til Østrig og den vej videre til Tyskland.

Ifølge det tyske medie Bild råber flygtningene, der er sendt uden for den lukkede togstation, 'Tyskland, Tyskland' og 'Merkel, Merkel', i håbet om at kunne nå frem til det store europæiske land, som de mange flygtninge havde købt billet til for siden at blive nægtet adgang.

'Tyskland indgyder håb'
Både Østrig og Ungarn er dog langt fra enige med flygtningene i herlighederne ved Tysklands politik, som de mener indgyder håb hos flygtningene, og at det er derfor, så mange strømmer den vej i Europa.

Se også: Østrig og Ungarn kræver forklaringer fra Tyskland

Ungarn henviser blandt andet til, at flygtninge kun kan forlade Ungarn med gyldige rejsedokumenter og visum til deres bestemmelsesland, men på grund af forventninger om at få asyl i Tyskland, krydser de alligevel grænsen.

Samtidig har den østrigske indenrigsminister, Johanna Miki-Leitne, udtalt, at tyske udmeldinger om, at syriske flygtninge får en særlig status i landet - hvor de har bedre chance for at opnå asyl end eksempelvis immigranter fra Bosnien - har skabt tvivl om, hvorvidt Dublin-aftalen stadig er gyldig. Ifølge Dublin-aftalen skal flygtninge nemlig søge asyl i det første EU-land, de ankommer til, men mange vælger altså alligevel - blandt andet ved hjælp af menneskesmuglere - at komme direkte til Tyskland.

Der har de seneste dage været kaotiske tilstande på Keleti-stationen i Budapest, som tirsdag førte til, at stationen blev lukket på indtil videre ubestemt tid. (Foto: AP)
Der har de seneste dage været kaotiske tilstande på Keleti-stationen i Budapest, som tirsdag førte til, at stationen blev lukket på indtil videre ubestemt tid. (Foto: AP)
 

'Alle burde gøre det samme'
Tyskland har blandt andet som en del af lempelsen af reglerne besluttet ikke at sende flygtninge tilbage til det første EU-land, de ankom til, men ifølge Angela Merkel burde man ikke bebrejde Tyskland, at de fører den politik.

- Syrere har en stor chance for at få asyl i Tyskland, men det burde ikke være nogen overraskelse, og det burde være det samme i alle europæiske lande, lød det fra kansleren på et pressemøde, som hun holdt sammen med den spanske premierminister tirsdag.

Merkel har tidligere kritiseret andre EU-lande for ikke at tage deres andel af de mange syriske flygtninge, og hun fastholder derfor, at 'de nuværende regler tydeligvis ikke bliver overholdt i praksis', og hun gentog på dagens pressemøde derfor, at løsningen burde være en fælles-europæisk flygtningepolitik med en rimelig fordeling af flygtninge i de 28 EU-lande.

139 kommentarer
Vis kommentarer