Merkel mødes med tilråb af højrenationale - skrub af

Målinger i Tyskland viser, at CDU og AfD står stærkt før valg søndag. Men uvist hvem der regerer efter valg

Foto: AP
Foto: AP

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, holdt fredag aften i München sin sidste valgtale inden søndagens parlamentsvalg.

Det skete under hujen og piften fra tilhængere fra det højreradikale Alternative für Deutschland (AfD).

- Skrub af, lød råbet fra højrenationalisterne til Merkel, der stod på en scene i Münchens gamle bydel.

AfD's tilhængere har under hele valgkampen forsøgt at forstyrre hendes valgmøder. De protesterer mod, at hun i 2015 tillod en million flygtninge og migranter at komme ind i Tyskland.

Men de sidste meningsmålinger viser, at hendes konservative parti CDU og søsterpartiet CSU vil ende på mellem 34 og 36 procent af stemmerne.

CSU, der regnes for at være en tak mere konservativt end CDU, har dog også haft store forbehold over for den store flygtningetilstrømning.

- Hvad der skete i i 2015 kan ikke og vil ikke blive gentaget, lovede hun i sin tale ifølge Reuters.

Opmærksomheden retter sig mod, hvem der skal være Merkels koalitionspartner. De sidste fire år har Tyskland været regeret af den såkaldte store koalition af CSU og det socialdemokratiske SPD.

Men nogle målinger tyder på, at De Frie Demokrater (FDP), kan være på vej tilbage i Forbundsdagen med op mod ti procent af stemmerne. Merkels CDU var senest i 2013 i regeringssamarbejde med det liberale FDP.

Martin Schulz, den tidligere formand i Europa-Parlamentet, blev ikke den vitaminindsprøjtning for SPD, man havde troet, da han tidligere i år blev gjort til partiets kanslerkandidat.

Seneste måling viser, at partiet får cirka 22 procent af stemmerne.

Der er stor opmærksomhed om AfD, som overraskende står til op mod 12 procent af stemmerne i målingerne. Det er trods advarsler fra de etablerede partier, der siger, at man lukker ekstremister ind i Forbundsdagen.

- Ægte nazister vil for første gang komme ind siden Anden Verdenskrig, lød det for nylig fra den socialdemokratiske udenrigsminister, Sigmar Gabriel.

Valget finder sted søndag, og valgstederne lukker klokken 18.