Merkel til nyt græsk tilbud: NEIN!

Den tyske forbundskansler afviser, at Grækenland kan få en ny gældsaftale, før de græske vælgere har talt

Mutti vil ikke give Grækenland en ny gældsaftale folkeafstemningen søndag. (Foto: Michael Sohn/AP)
Mutti vil ikke give Grækenland en ny gældsaftale folkeafstemningen søndag. (Foto: Michael Sohn/AP)

Nein.

Tyskland vil ikke gå med til at forhandle en ny gældsaftale på plads for Grækenland, før de græske vælgere har været til folkeafstemning på søndag om den spare- og reformpakke, som kreditorerne vil have Grækenlands regering til at acceptere.

- Før en folkeafstemning, som planlagt, er gennemført, vil vi ikke forhandle noget nyt overhovedet, siger Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, i den tyske hovedstad, Berlin.

Hun tilføjer, at det også gælder uanset, om der er indkøbet et nyt græsk forslag. Det er for sent nu, siger hun.

Merkel giver Grækenland skylden for, at kreditorernes låneprogram udløber ved midnat tirsdag, uden at der er fundet en løsning på de store græske gælds- og finansieringsproblemer.

Tyskland er det enkeltland, der har lånt flest penge til de slunkne græske pengekasser.

Hendes udtalelser kommer få timer efter, at den venstreorienterede regering i Grækenland sendte et nyt forslag til EU om blandt andet en omlægning af gælden og en ny låneaftale på to år.

Forslaget ventes drøftet tirsdag aften i eurogruppen, der består af finansministrene i eurozonen. De taler sammen ved en telefonkonference.

Forhandlingerne mellem regeringen i Athen og kreditorerne, som er EU, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF), brød sammen i weekenden, da de græske forhandlere forlod mødet.

I stedet udskrev den græske regering en folkeafstemning om de spare- og reformkrav, som kreditorerne kræver for at forlænge gældsaftalen og dermed holde Grækenland økonomisk oven vande.

Regeringen har anbefalet vælgerne at stemme nej, mens oppositionen - og kreditorerne - anbefaler et ja.

Oppositionen har sagt til vælgerne, at stemmer de nej, er det slut med pensioner og lønudbetaling i såvel den offentlige som den private sektor.

73 kommentarer
Vis kommentarer