Merkels CDU vinder sikkert i Tysklands største delstat

Forbundskansler Angela Merkel ser bedst ud efter delstatsvalg i Nordrhein-Westfalen, mens SPD's Schulz dumper

Det er en gevaldig fjer i hatten, som den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har sikret sig ved søndagens delstatsvalg i Nordrhein Westfalen.

En valgstedsmåling på tv-kanalen ZDF viste kokken 18, da valgstederne lukkede i Tysklands mest folkerige stat, at Merkels CDU med 34,5 procent af stemmerne blev den klare vinder.

For det socialdemokratiske SPD, som i målingen får 30,5 procent af stemmerne, er udfaldet af valget en gevaldig dukkert.

Valget i Nordrhein-Westfalen var det sidste delstatsvalg, inder forbundsvalget i september.

Valget i Nordrhein-Westfalen er endnu et tegn på, at den tilbagegang, som CDU og Merkel oplevede efter det dramatiske flygtningeår 2015, hvor en million strømmede ind i Tyskland, er vendt.

Men for SPD's kanslerkandidat, Martin Schulz, som tidligere på året stillede sig i spidsen for partiet, trækker der sig mørke skyer sammen.

Partiet er gået tilbage fra 39,1 procent af stemmerne i Nordrhein-Westfalen til nu 30,5. Det er en alvorlig bet for SPD, som med få års undtagelse har regeret Nordrhein-Westfalen siden 1966.

Dermed synes den såkaldte Schulz-effekt forduftet. Den tidligere formand for Europa-Parlamentet blev i januar SPD's kanslerkandidat og i marts formand for partiet.

I meningsmålinger gav det en pludselig fremgang til SPD, som meget kortvarigt overhalede CDU.

Men siden har partiet tabt tre delstatsvalg i træk. De to tidligere var i Saarland og Slesvig-Holsten.