Merkels kriseramte parti skal finde ny formand 25. april

CDU er kommet i problemer efter tilnærmelser mod den tyske højrefløj. I april vælger partiet ny formand

Annegret Kramp-Karrenbauer meddelte tidligere i februar, at hun trækker sig som formand for CDU, og dermed ikke bliver Angela Merkels efterfølger. Foto: AP / Michael Sohn
Annegret Kramp-Karrenbauer meddelte tidligere i februar, at hun trækker sig som formand for CDU, og dermed ikke bliver Angela Merkels efterfølger. Foto: AP / Michael Sohn

Det konservative tyske parti CDU vil ved en partikongres om cirka to måneder - den 25. april - vælge partiets næste formand.

Det siger partiets afgående formand, Annegret Kramp-Karrenbauer.

57-årige Kramp-Karrenbauer, der ofte blot kaldes AKK, var i lang tid favorit til at overtage posten som forbundskansler fra Angela Merkel.

Tidligere i februar meddelte hun dog, at hun ikke går efter posten. Hun sagde samtidig, at hun trækker sig som CDU-formand, når en afløser er fundet.

Dermed skal der findes en ny formand, og det vil ske 25. april, oplyser AKK mandag. Hun siger samtidig, at det vil sende et klart signal om, hvem der vil være partiets kandidat til posten som forbundskansler.

Krise
CDU befinder sig i en politisk krise. Krisen er primært udløst af beskyldninger om, at partiet har nærmet sig den yderste tyske højrefløj.

Krisen blev senest illustreret søndag ved et delstatsvalg i Hamburg.

Med kun 11,2 procent af stemmerne landede partiet på det værste resultat ved noget delstatsvalg de seneste 70 år.

AKK's beslutning om at trække sig kom i kølvandet på et delstatsvalg i Thüringen, der skabte intern uro i partiet og i den tyske regeringskoalition.

Her valgte Merkels parti tidligere i februar at samarbejde med det højreorienterede parti Alternative für Deutschland (AfD). Det udløste en strid mellem partiets topledelse i Berlin og ledere i delstaten.

- Der må ikke være nogen tilknytning til AfD, der må ikke være noget samarbejde med AfD, sagde AKK dengang ifølge den tyske avis Die Zeit.

Få dage senere fortalte hun om sin beslutning om at trække sig.

- Jeg giver denne meddelelse i dag, efter at jeg længe har overvejet min beslutning. Partiledelse og kanslerkandidatur skal være placeret hos den samme person, lød det fra Kramp-Karrenbauer.