Merkels maveplasker: Stor usikkerhed om transitcentre

Det ligner en hovsaløsning i 11. time, som Angela Merkel har strikket sammen

Angela Merkel sidder stadig i sin stol. Men hvor længe? Foto: Ritzau Scanpix
Angela Merkel sidder stadig i sin stol. Men hvor længe? Foto: Ritzau Scanpix
Følg Politik

Ren og skær kaos.

Sådan kan situationen i toppen af tysk politik i den grad betegnes, efter Angela Merkels indenrigsminister og CSU-leder, Horst Seehofer, først ville forlade sin post. Men så alligevel sent i aftes blev på pinden.

Først den ene vej og så den anden vej. Atju. atju og skomagerdreng.

Løsningen på konflikten mellem de to unionspartier, sydtyske CSU og Merkels CDU, bliver opførslen af såkaldte transitcentre ved de tyske grænser.

Men hvordan disse centre - som for en stund har givet kansleren ro - egentlig skal fungere, er stadig langt hen ad vejen usikkert.

Spørgsmålene tårner sig op
Den store tyske boulevardavis Bild og britiske BBC forsøger dog at rede trådene ud.

1) Asylansøgere skal fremover registreres i de nye oprettede transitcentre.

2) Er asylansøgeren allerede registreret som asylsøger i et andet EU-land, så vil Tyskland udvise asylansøgeren til dette land.

3) I de tilfælde hvor det umiddelbart kan fastslås, at asylansøgeren ikke har noget at gøre i Tyskland, så vil personen blive udvist direkte tilbage over grænsen. I de fleste tilfælde til Østrig.

Østrig har allerede reageret på den tyske melding. Landet vil styrke forsvaret af sine sydlige grænser, lyder det fra landets regering.

Men transitcentrene rejser flere spørgsmål end svar.

Hvor længe skal asylansøgerne sidde her? Hvordan vil tyskerne undersøge, om asylansøgeren allerede har søgt asyl i et andet land? Og hvordan vil man finde til enighed med eksempelvis Italien om at modtage asylansøgere?

I 2017 blev godt 50.000 personer taget i at rejse ind i Tyskland uden lovlig grund. Heraf godt 16.000 ved den tysk-østrigske grænse.

Det tyske politi afviste i samme periode 7504 personer ved grænsen.

Det vakler under Merkel
Krisen mellem Seehofer og Merkel er alvorlig, fordi Angela Merkel næppe kunne overleve som kansler, hvis Horst Seehofer havde taget sit gode tøj og forladt skuden.

Horst Seehofer er nemlig leder af CSU, den sydtyske gren af det kristendemokratiske CDU.

Derfor spørges der i disse timer i tyske medier om alliancen mellem Seehofer og Merkel, CDU og CSU står til at redde på længere sigt.

Med aftalen om transitcentre har Angela Merkel derfor i første omgang blot købt sig tid og ro, lyder analysen fra de tyske iagttagere.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Lad os hermed rose de radikale

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU