Messerschmidt kylet ud af radioprogram

Unge klimademonstranter under 18 bør ikke udtale sig demokratisk, sagde Morten Messerschmidt. Så slukkede DR hans mikrofon

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

Opdateret 18.25 med kommentar fra P1-chef Jakob Sloma.

- Du skal slet ikke udtrykke dig demokratisk. Du skal gå i skole, og så skal du vente, til du bliver 18 år.

Det var den tørre udmelding, der tirsdag eftermiddag fik Morten Messerschmidt smidt ud fra en direkte radioudsendelse på P1, hvor en 16-årig klimaaktivist deltog.

I programmet 'P1 Debat' diskuterede de dagens klimademonstrationer, der fandt sted i forbindelse med Folketingets åbning. Demonstrationer, klima- og kulturordføreren fra Dansk Folkeparti ikke havde meget tilovers for.

'Grov' og 'uanstændig': Politikere langer ud efter Messerschmidt

Generelt er han nemlig resistent over for folk, der kun kan tale kollektivt, lod Morten Messerschmidt lytterne forstå, inden han kaldte demonstrationerne en blanding af 'et cirkus og en børnehave'.

Demonstranter, hvor af mange var ganske unge og en del af gruppen Fridays for Future, som opfordrer unge til at strejke fra skolen til fordel for klimademonstrationer. Den 16-årige kvindelige aktivist var en del af klimagruppen.

- Jeg synes ærlig talt, det er noget pjat. Jeg synes ikke, unge mennesker på den måde skal gå rundt og lege politikere. Der er en grund til, at vi har en valgret, der hedder 18 år.

uforskammet!
Det fik værten, Gitte Hansen, til at afbryde ham og sende ordet videre til de andre deltagere i programmet.

- Det er fair at benytte sig af sine demokratiske ret. Man har da ret til at mene noget, sagde Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen.

Radikale Venstres Sofie Carsten Nielsen lød mildest talt rystet over Morten Messerschmidts udtalelser. Især da Messerschmidt i begyndelsen af sin taletid, kaldte den unge demonstrant for 'vores veninde her'.

- Jeg synes, det er uforskammet af dig, at du kalder en klimaaktivist for 'veninde' i den her debat.

Giver unge under 18 mundkurv på - det gjaldt bare ikke ham selv

Slukkede hans mikrofon
Da Messerschmidt afbryder og siger, at de unge demonstranter bare står og råber noget, der 'står på en pamflet, de har fået fra Greenpeace', bliver det for meget for Sofie Carsten Nielsen.

Og også for værten.

Herefter fortæller hun nemlig Messerschmidt, at hun slukker for hans mikrofon. Messerschmidt kvitterer med et grin og siger:

- Det var en fornøjelse.

I en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet skriver Jakob Sloma Damsholt, der er chef for P1, at det var værtens ansvar at 'skære igennem og rykke diskussionen videre'. Han siger, at debatten var 'intens' og at 'bølgerne gik højt'.

Han forklarer uddybende, at værten Gitte Hansen lukker ned for Morten Messerschmidt, så panelet 'kunne komme videre i diskussionen og tale om indholdet i klimapolitik'.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra DF's Morten Messerschmidt, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.