Messerschmidt om kontroversiel Obama-klumme: Det er risikabelt

EU-politikeren mener, at det kan give bagslag, at Obama har opfordret de britiske vælgere til at sige 'ja' til EU

Morten Messerschmidt mener, at det er risikabelt, at Obama opfordrer de britiske vælgere til at blive i EU. (Foto: Jens Dresling)
Morten Messerschmidt mener, at det er risikabelt, at Obama opfordrer de britiske vælgere til at blive i EU. (Foto: Jens Dresling)

Den amerikanske præsident Barack Obama har bragt sindene i kog i Storbritannien, efter han i forbindelse med sit besøg i landet har fået publiceret en klumme på Daily Telegraphs hjemmeside, hvor han opfordrer briterne til at sige 'ja' til EU.

'Lad mig som jeres ven fortælle jer, at EU gør Storbritannien endnu større. De nationer, der gør deres indflydelse mest gældende, er de nationer, der tager kollektivt ansvar. Det er det, der bliver krævet af store nationer i dag', skriver Barack Obama blandt andet i klummen.

Briterne går til valg den 23. juni, hvor de skal afgøre, om man skal træde ud efter mere end 40 år i unionen. Derfor har Obamas klumme skabt stor furore i landet, hvor flere fremtrædende politikere har talt dunder mod den amerikanske præsident.

Lige nu tyder meningsmålingerne på, at Storbritannien bliver i EU. Til gengæld mener 60 procent af befolkningen, at Obama skal blande sig helt og særdeles uden om EU-valget, viser en meningsmåling foretaget af det britiske medie Sky News.

Morten Messerschmidt, der er medlem af EU-parlamentet for Dansk Folkeparti og har en indgående viden om EU, mener ikke nødvendigvis, at Obamas charmeoffensiv kan få EU-kritikere over i den modsatte grøft. Nej, snarere tværtimod.

- Det er meget risikabelt for ja-siden at trække Obama ind. Hvis man ser på de gange, hvor udenlandske statsoverhoveder eller EU-repræsentanter har blandet sig i andre folkeafstemninger, så har det hyppigt givet bagslag. Folk har tænkt, at de ikke gider at blive hundset rundt med. Uden at jeg skal være specialist i, hvordan man skal føre valgkamp i Storbritannien, så betragter jeg det som ganske risikabelt, siger Morten Messerschmidt til Ekstra Bladet.

Den amerikanske præsident hilser på dronning Elisabeth. Det er dog ikke alle, der har taget lige så venligt i mod præsidenten, efter han har meldt sig ind i debatten om Storbritanniens medlemskab ag EU. (Foto: AP) Politik En hel nation raser mod Barack Obama: 'Du er en hykler'

Den folkekære politiker mener, at man kan anse det som en smule paradoksalt, at en nation som selv er brudt ud af det britiske imperium, nu skal have en holdning til, om Storbritannien må bryde ud af en anden union.

Obama mødtes fredag med blandt andet den engelske dronning Elisabeth. (Foto: AP)
Obama mødtes fredag med blandt andet den engelske dronning Elisabeth. (Foto: AP)
 

Helt igennem hyklerisk
Londons magtfulde borgmester Boris Johnson er kendt som en meget stor EU-kritiker og i en klumme i tabloid-avisen 'The Sun' fyger det med skarpe ord mod klodens mægtigste mand.

'At USA fortæller os, at vi skal give afkald på kontrollen fra vores demokrati - er et hårrejsende eksempel på princippet gør-hvad-siger-men-gør-ikke-som-jeg-gør', skriver han.

'Det er usammenhængende, det er inkonsekvent, og det er helt igennem hyklerisk. Det er dybt anti-demokratisk - og selv om jeg beundrer USA og dets præsident, tror jeg ikke på, at hans land på nogen måde ville ønske at være en del af sådan et projekt (EU, red)', skriver en tordnende harm London-borgmester.

(Foto: Linda Johansen) Dansk politik Messerschmidt efter EU-dom: Udemokratisk og vanvittigt

Det konservative parlamentsmedlem Dominic Raab ligger heller ikke fingre i mellem til et pressemøde fredag morgen.

- Han (Obama, red) ville aldrig drømme om at indføre fri bevægelighed mellem Mexico og USA. Han ville aldrig drømme om at tillade, at man tramper på den amerikanske forfatning af latinamerikanske domstole med dommere udnævnt i Venezuela eller Cuba. Og for at sige det helt klar afslutningsvis. Hvis vi spørger os selv, om Storbritannien kan klare sig bedre uden EU, vil jeg citere Obama selv: 'Yes, we can', siger Dominic Raab ifølge Daily Telegraph.

Morten Messerschmidt er enig i, at det godt kan være paradoksalt, at USA selv har en meget striks grænsepolitik.

- Forskellen internt i EU mellem Bulgarien og Rumænien i sydøst og Sverige, Danmark og Finland i nord er langt større end de forskelle man ser mellem USA og Mexico, siger han.

 

43 kommentarer
Vis kommentarer