Mette F: Plan kan både blive fremrykket eller forsinket

Planen for genåbning afhænger fortsat af, om coronasmitten kan holdes under kontrol, siger statsministeren

Statsminister Mette Frederiksen (S) holder doorstep om fase 2 af genåbningen af Danmark efter regeringen og partilederne havde forhandlet på Marienborg. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen (S) holder doorstep om fase 2 af genåbningen af Danmark efter regeringen og partilederne havde forhandlet på Marienborg. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Selv om Folketingets partier er enige om en plan for at åbne Danmark igen, afhænger genåbningsplanen af, om coronaepidemien kan holdes under kontrol.

Det fremgår af aftalen om genåbningen, og det samme pointerer statsminister Mette Frederiksen (S) i en pressemeddelelse fra Statsministeriet.

- Åbningen skal fortsat ske på en kontrolleret og forsvarlig måde. Vi skal udbrede brugen af værnemidler, og mange flere danskere skal testes, udtaler statsministeren i pressemeddelelsen.

- Partierne er enige om, at hvis genåbningen fører til, at coronaepidemien blusser op, så kan planen for genåbning fraviges, så vi skruer ned for tempoet i vores plan.

I aftalen fremgår det, at partierne har givet regeringen mulighed for at fravige den samlede plan.

På Facebook skriver Mette Frederiksen i et opslag fredag morgen, at det betyder, at planen både kan blive fremrykket eller blive forsinket.

Forud for fase 3, som bliver indledt 8. juni, skal Statens Serum Institut (SSI) foretage nye modelberegninger på baggrund af de seneste tal.

I fase 3 kan blandt andet zoologiske haver, museer og biografer åbne.

- Såfremt stigningen i smittede og indlagte ud fra en helhedsbetragtning ikke er større end ventet, og SSI’s ekspertgruppes matematiske modeller bekræfter, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at påbegynde fase 3, vil der gennemføres følgende initiativer, står der i aftalen.

Statsministeriet kan ikke oplyse, hvad det ventede antal smittede og indlagte er. Dermed er det uklart, hvad der pejles efter i forhold til de næste måneders åbning.

Fase 4 ventes at begynde i starten af august. Det er forventningen, at diskoteker og spillesteder kan åbne i fase 4.

FAKTA: Disse brancher må genåbne i fase 3

Efter forhandlinger i løbet af natten er Folketingets partier fredag morgen nået frem til en aftale om genåbningens fase 3.

Fase 3 træder i kraft 8. juni.

Læs her, hvilke brancher og institutioner, der kan få lov at åbne på dette trin efter flere måneders nedlukning under coronaudbruddet:

* Museer, teatre, kunsthaller, biografer og akvarier.

* Udendørs forlystelsesparker.

* Zoologiske haver og botaniske anlæg.

* Sommeraktiviteter for børn og unge.

* Højskoler.

* Indendørs idræts- og foreningsliv (eksempelvis aftenskoler).

* Dele af den offentlige sektor, der er særligt udsat for sagspukler.

* Voksenuddannelse målrettet ledige samt sprogcentre.

I fase 3 hæves desuden forbuddet mod forsamlinger til 30-50 - præcist hvor grænsen skal gå, vurderes ud fra udviklingen af smitte i samfundet.

En række brancher indgår ikke i genåbningens fase 3 og skal fortsat holde lukket indtil fase 4, som begynder i starten af august. Det gælder:

* Alle øvrige uddannelser (gymnasier og videregående uddannelser).

* Diskoteker, spillesteder og nattelivet i øvrigt.

* Fitnesscentre, indendørs badelande, svømmehaller og indendørs legelande.

* Forbuddet mod arrangementer med flere end 500 personer fastholdes som minimum indtil 31. august.

Kilde: Regeringen.