Mette F. efterlader spørgsmål om genåbning efter pressemøde

Statsministeren går ikke i detaljer med, hvordan genåbning kan udvides. Partier er indkaldt til forhandling

På et pressemøde tirsdag lød det fra Mette Frederiksen, at man 'prioriterer arbejdspladser' under genåbningen af Danmark. Video: Ritzau Scanpix.
Følg Politik

Statsminister Mette Frederiksen (S) har efterladt politikere fra både røde og blå partier med flere spørgsmål end svar efter tirsdagens pressemøde om coronasituationen.

På pressemødet sagde statsministeren, at der er mulighed for at åbne en smule mere for samfundet, end der ellers var lagt op til. Det skyldes, at antallet af indlæggelser med relation til corona er lavere end forventet.

Mette Frederiksen undlod dog konkrete detaljer om, hvilke dele af samfundet der snart kan åbnes for igen.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, er blandt de kritiske, hvilket kan aflæses i et opslag på Twitter.

- Har regeringen overhovedet strategi for at få Danmark tilbage på fode?

- Efter pressemødet savner jeg afklaring af, hvordan regeringen vil få sundhed og økonomisk genopretning hånd i hånd. Statsministeren må levere reelle scenarier for, hvordan det sker, skriver Jakob Ellemann-Jensen.

Også Kristian Hegaard, som er retsordfører i regeringens støtteparti De Radikale, kommenterer de manglende detaljer:

- Vi holder os på den lave kurve. Også med indholdet i pressemødet, skriver han på Twitter.

For en uge siden lød det fra regeringen, at der onsdag 15. april vil starte en kontrolleret og gradvis åbning af Danmark. Det vil i første omgang omfatte vuggestuer, børnehaver og skoler op til 5. klasse.

Journalister på tirsdagens pressemøde forsøgte at få svar på, hvem der konkret må genåbne i næste bølge.

Til det svarede statsministeren, at regeringen har indkaldt alle Folketingets partier til et møde klokken 18 tirsdag aften om en udvidelse af genåbningens første del.

Derfor ville hun ikke gå nærmere i detaljer på dagens pressemøde.

På mødet, som bliver afholdt over en videoforbindelse, vil regeringen lytte til partiledernes ønsker og forslag.

- Så vil vi bede myndighederne beregne, hvad smitteeffekten er af de forskellige forslag. Derefter vil vi lave en politisk tillægsaftale. På den baggrund bliver vi ikke mere konkrete nu, sagde hun.

Regeringens fokus vil dog være på arbejdspladser, lød det.

Mette Frederiksen pointerede desuden, at regeringen først tirsdag har truffet beslutningen om at udvide genåbningens fase ét.

Hun forklarede, at beregningerne, der viser, at en yderligere genåbning er mulig, først har været klar tirsdag.

OVERBLIK: Det er sket på statsministerens pressemøder

I takt med at coronavirus kom til Danmark, og regeringen og Folketinget har foretaget vidtgående indgreb for at dæmme op for den, har statsminister Mette Frederiksen (S) holdt en lang række pressemøder.

Få her et overblik over, hvornår de er holdt, og hvad der er blevet meldt ud.

* 6. april:

Statsministeren præsenterede regeringens første skridt til en gradvis, kontrolleret åbning af Danmark. Hvis alt gik vel ville klassetrinene 0.-5. kunne vende tilbage samt børn i daginstitutioner.

Samtidig vil private firmaer kunne begynde at lade medarbejderne komme tilbage på arbejde.

Nedlukningen af det offentlige, forsamlingsforbud og en lang, lang række andre restriktioner blev dog forlænget til 10. maj. Samtidig sagde statsministeren, at 'større forsamlinger' ikke forventes at blive tilladt før efter august.

- Det bliver som at gå på line. Hvis vi står stille, kan vi falde. Går vi for hurtigt, kan det gå galt, sagde Mette Frederiksen.

- Da jeg stod her for en uge siden, indgik vi en aftale: Hvis tallene for indlæggelser med corona gik den rigtige vej, og hvis folk holdt afstand, så kunne vi efter påske gradvist, forsigtigt og kontrolleret genåbne Danmark.

* 30. marts:

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde på et pressemøde, at regeringen ville overveje en gradvis genåbning af dele af Danmark efter påske, hvis alt gik vel med smittespredningen.

- Vi kigger ind i en meget mærkelig tid. Vi vil opleve, at flere bliver syge, men hvis vi står sammen, så kan vi se en gradvis åbning af samfundet, sagde Mette Frederiksen.

* 23. marts:

Statsministeren forlængede nedlukningen af Danmark til 13. april.

- Statens Serum Institut vurderer, at tiltagene kan have en effekt på smittespredning og dermed belastning af sygehuse, hvis initiativerne vel at mærke fortsætter. Derfor er det vigtigt, at vi som land holder fast, sagde Mette Frederiksen.

* 17. marts:

Statsministeren iværksatte efter en række hastelove yderligere restriktioner i Danmark for at begrænse smittespredningen.

På pressemødet varslede statsministeren et forsamlingsforbud for forsamlinger på mere end ti personer, lukning af sportshaller, restauranter, barer, natklubber, frisører, vandpibecafeer og så videre.

- Kommer vi til at begå fejl? Ja, vi gør. Men vi vil hellere gå for langt end for kort, sagde Mette Frederiksen.

* 15. marts:

Statsministeren præsenterede den trepartsaftale, der indførte lønkompensation til ansatte, hvis arbejdsgivere oplever store konsekvenser af nedlukningen af Danmark.

- Vi skal gøre alt, hvad vi kan for ikke at kaste Danmark ud i en økonomisk krise som følge af kampen mod corona. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at få dansk erhvervsliv og lønmodtagere så godt igennem krisen som muligt, sagde Mette Frederiksen.

Tidligere og efterfølgende var og blev der præsenteret markante redningspakker til erhvervslivet.

* 13 marts:

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede, at grænserne ville blive lukket.

Tidligere på dagen var rejsevejledningen til hele verden skærpet og alle danskere, der befandt sig i udlandet, blev bedt om at komme hjem hurtigst muligt.

* 11. marts:

Statsministeren præsenterede en omfattende nedlukning af Danmark samt planer om en række hastelove.

Blandt andet blev elever og studerende sendt hjem, skoler og daginstitutioner blev varslet lukket, offentligt ansatte blev sendt hjem, og private firmaer blev opfordret til at lade medarbejdere arbejde hjemmefra.

Derudover blev brugen af kollektiv trafik begrænset, der blev præsenteret restriktioner på besøg på sygehuse og plejehjem, og rejsevejledningen til en lang række lande blev skærpet betydeligt.

Behandlingsgarantien blev også sat ud af kraft for at gøre plads til forventede syge.

- Nu er vi i en ny situation, og derfor tager vi nogle ret markante skridt op ad stigen, sagde statsministeren.

- Det er vores klare overbevisning, at vi hellere skal handle i dag end at fortryde i morgen. Vi skal sætte ind, hvor smitten spredes mest.

* 10. marts:

På pressemødet blev al rejse fra flere hårdt ramte områder i verden stoppet. Det var hovedsageligt områder i Italien og Kina.

Samtidigt blev der opfordret til, at man undgik offentlig transport i myldretiden.

* 6. marts 2020:

På pressemødet opfordrede statsministeren til, at alle arrangementer med over 1000 deltagere blev aflyst. Det stoppede blandt andet Melodigrandprix, større sportsarrangementer og KL's årlige landsmøde.

Statsministeren opfordrede også skoler og arbejdspladser til ikke at have større forsamlinger end højst nødvendigt. Samt at alle holdt afstand og god håndhygiejne.

- Jeg håber, at alle vil hæve sig op og se på det fra samfundets perspektiv. Jeg appellerer til sammenhold og tålmodighed, sagde statsminister Mette Frederiksen (S).

BREAKINGBREAKING

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+