Annonce:
Annonce:

Mette F. i grundlovstale: Coronabeslutninger bekræfter demokratiet

Statsministeren understreger, at det er politikerne, der har truffet de svære beslutninger under coronakrisen

Annonce:
Følg Politik

Statsminister Mette Frederiksen (S) har aldrig nogensinde før været så meget i tvivl, som hun har været i dette forår.

Det skyldes, at hun og de andre politikere i Folketinget har skullet håndtere coronakrisen og alle de svære politiske beslutninger, der er fulgt med, siger hun fredag i sin grundlovstale.

Talen holder hun på Facebook, netop på grund af coronakrisen.

- Der var ikke en manual. Der var ikke evidens. Der var ikke ét korrekt svar. Der var ikke nogen at følge i fodsporene.

- Det var tværtimod et ubetrådt land. Der var tvivl. Det var bedste mands bedste bud. Og det var dig – og det var mig. Og summen af de beslutninger vi tog som samfund, enkeltvis og som familier, siger hun.

Mette Frederiksen understreger, at det er politikerne, der har truffet beslutningerne, 'som jeg synes, vi kan være stolte over. Uanset hvad nogen siger'.

Annonce:

- Og det er også beslutninger, der viser, at vi lever i et demokrati. Vi overlader det ikke til eksperter at træffe de svære valg. Vi lytter til deres rådgivning. Det gør beslutningsgrundlaget bedre. Det er klart.

- Men det ændrer ikke på, at det er os som politikere. Det er vores opgave at stille os forrest og dermed påtage os ansvaret. Det har alle Folketingets partier gjort. Det er unikt, siger Mette Frederiksen.

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har i en klumme i B.T. grundlovsdag foreslået, at regeringen nu får færre beføjelser, fordi situationen med coronavirus er kommet bedre under kontrol.

Han mener, at der nu er genskabt så meget kontrol, at 'der intet belæg er for, at en etpartiregering (Socialdemokratiet, red.) med afsæt i en fjerdedel af befolkningen skal have ekstraordinære og krigslignende beføjelser på alles vegne'.

Lars Løkke Rasmussen henviser til, at Folketinget i marts i forbindelse med nedlukningen af samfundet gav regeringen store beføjelser til at indskrænke danskernes frihed.

Annonce:

Herunder gjaldt et forsamlingsforbud, som i øjeblikket forbyder flere end ti personer at være samlet.

Mandag går fase 3 i genåbningen i gang, og her ventes regeringen ifølge en tidligere politiske aftale at hæve forsamlingsforbuddet til et sted mellem 30 og 50 personer. Det præcise tal er endnu ikke meldt ud.

Mette Frederiksen siger i sin grundlovstale, at hun godt kan forstå, at det for nogle danskere kan være svært at acceptere, at der stadig skal være restriktioner, når antallet af smittede med coronavirus er så lavt.

Hun henviser til, at virussen kan blusse op igen, og at hverdagen endnu ikke er vendt tilbage for mange grupper. Herunder ældre og kronisk syge.

- Jeg tror, at for nogle af dem kan det en gang imellem være svært at blive konfronteret med andres utålmodighed. Når det for en selv er med livet som indsats, hvis man bliver smittet.

- Det er nu, hvor vi ikke helt på samme måde er i samme båd. At fællesskabet for alvor skal stå sin prøve.

Annonce:

- Vi bad de svageste om at være de stærkeste. Nu er tiden inde til, at de stærkeste viser deres styrke, siger statsministeren.

OVERBLIK: Udpluk af grundlovstaler

Traditionen tro flyder grundlovsdag over med talere fra politikere over det danske land.

Se udpluk af dem her:

Ministre:

* Forsvarsminister Trine Bramsen (S) og MEP Christel Schaldemose (S) i en fælles tale:

- Fordi vi har et stærkt demokrati, kunne vi handle resolut. Vi afværgede en potentielt stor krise.

- Coronakrisen har ændret meget, men den har ikke svækket vores demokrati. Det er tværtimod kommet styrket ud af krisen. Tilliden til politikere og myndigheder er vokset.

- Vi har en historisk mulighed for at finde det nye samlingspunkt for de europæiske lande.

* Erhvervsminister Simon Kollerup (S)

- Vi kan klappe os selv på skulderen i dag. Vi kan være stolte af os selv.

- Jeg håber midt i alt dette her, at vi kan gå på opdagelse i vores eget land lidt. At vi får koldskål, pølser på grillen. At vi kan blive genforelskede i vores eget land igen.

* Fødevareminister Mogens Jensen (S)

- Verden har mildest talt slået et slag med halen. En sådan situation sætter demokratiet på prøve. Er Grundloven indrettet, så vi kan manøvrere i denne her situation?

- Kan den vise en retning? Og give de handlemuligheder, vi har brug for? Svaret er heldigvis ja.

- Vi har måttet træffe mange og store beslutninger hurtigt. Det har været nødvendigt og har kun været muligt, fordi vi har en god grundlov.

Folketingsmedlemmer:

* Næstformand formand i Venstre Inger Støjberg:

- I år er det 75 år siden, at Danmark atter blev frit efter fem år under nazismens åg. Mange af os tog i mange år frihedsrettighederne for givet. En vuggegave, vi stillede på hylden. Som vi ikke havde behov for at passe på.

- Vi er stadig i kamp for friheden, omend det er en anden kamp end den frihedskæmperne kæmpede.

- Jeg vil gerne sige helt klart. Et multikulturelt samfund er ikke spændende. Vores værdier skal ikke erstattes af islam eller sharia.

* Tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V)

- Denne grundlovsdag fejres på en alvorlig baggrund. Vi er nu ved at genåbne samfundet. Det betyder, at vi igen skal sikre at vore frihedsrettigheder styrkes, samtidig med at vi skal forberede os på nye pandemier.

- Det virker også som statsministeren selv hurtigt har vænnet sig til at træffe beslutninger uden om Folketinget. Nu hvor vi skal tilbage til en politisk hverdag må vi se om genindførelse af de demokratiske spilleregler giver statsministeren abstinenser.

* Tidligere statsminister og formand for Venstre Lars Løkke Rasmussen (V):

- Mit fromme ønske på grundlovsdag er derfor, at Folketinget snart fratager regeringen de helt ekstraordinære kompetencer og genskaber normaliteten i det politiske liv.

- Jeg roser lige endnu engang – for en sikkerheds skyld – statsministeren for ekstraordinært og resolut lederskab på kanten af krisen.

- (Der) er nu genskabt så meget kontrol, at der intet belæg er for, at en etpartiregering med afsæt i en fjerdedel af befolkningen skal have ekstraordinære og krigslignende beføjelser på alles vegne.

* Tidligere finansminister og næstformand i Venstre Kristian Jensen (V):

- Vi har brug for at vende tilbage til hverdagen. En lang række af vores frihedsrettigheder er sat ud af spillet. Retten til at mødes, samles, og fejre fødselsdage. Det er så nemt, at miste frihed, og det er så svært at få den.

- Vi skal kæmpe for, at de bemyndigelser, som politikere og ministre nu har fået, bliver givet tilbage til dem, der skal have dem: Dig, mig, borgene og alle andre i dette her fantastiske land.

* Tidligere formand for Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard:

- Vi har det seneste år oplevet en magtkoncentration uden sidestykke i den nyere danmarkshistorie.

- Når vi taler folkestyre, er det også nødvendigt at tale om EU. I årevis har vi fået tudet ørerne fulde om betydningen af fælles løsninger, fælles valuta og åbne grænser. Så kom coronakrisen. Grænserne blev lukket. De 'forældede' nationalstater måtte klare ærterne selv. EU var komplet bovlam.

- Blev vi lidt for nævenyttige, og lidt for gode til at overvåge, om nogen havde sneget sig til Malmø for at købe ind eller gå på café? Vi skal smide frygten langt væk! Vi skal finde optimismen frem igen. Det er sådan vi kommer videre – både som mennesker og som fællesskab.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er farligt at leve, du kan dø af det
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: