Mette F. i kovending

PLEJEHJEMSSVIGT: En ikke sendt dokumentar om ældreplejen får statsminister Mette Frederiksen (S) til at efterlyse flere ressourcer - søndag mente hun derimod ikke, at det var hendes ansvarsområde

Bjarne Hastrup fra Ældre Sagen opfordrede søndag Mette Frederiksen til at komme på banen. Video/redigering: Rasmus Flindt/Mikkel Cramon
Følg Politik

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Søndag meddelte Statsministeriet Ekstra Bladet, at man ikke ønsker at udtale sig om svigt på danske plejehjem.

Men nu melder statsminister Mette Frederiksen pludselig ud på Facebook, at hun skam mener noget. For eksempel at ældreplejen i Danmark mangler ressourcer.

Det sker en uge efter, de voldsomme billeder af det massive omsorgssvigt af demente Else fra Aarhus første gang blev vist.

Ikke mit ressort
Det gør hun, efter at billeder fra et plejehjem af behandlingen af en ældre beboer har skabt debat. Billederne er fra en TV2-dokumentar.

Det sker også, efter direktøren i Ældre Sagen søndag sendte en direkte appel til Mette Frederiksen for at få hende til at gå ind i sagen.

Søndag var hendes svar til Ekstra Bladet imidlertid, at det slet ikke var hendes ressort. Men nu har hun altså valgt at bruge Facebook til at dele den holdning, hun åbenbart har om sagen.

Ældre Sagen: Kom nu frem, Mette

Både godt og skidt
Dokumentaren, der er lavet for TV2, har endnu ikke været vist. Men dele af den er blevet bragt af Ekstra Bladet, på trods af at Aarhus Kommune har fået nedlagt et midlertidigt forbud.

'Denne her sommer har budt på nogle hjerteskærende historier om mangel på værdighed for nogle af vores ældste. Jeg vil gerne dele mine tanker med jer.'

'Jeg oplever mange steder en ældrepleje, der er god. Hvor der er hjerterum, faglighed, gode relationer og godt humør. Jeg kender også eksempler på det modsatte. Distance, mangel på respekt og trøstesløshed,' skriver statsministeren.

Kom på plejehjem: Bagdel hang i trævler

Skal tænkes helt om

Mette Frederiksen skriver yderligere om, hvor hun ser problemerne opstå:

'Tror det er fra flere steder, og at det skyldes noget forskelligt. Helt banalt mangler der ressourcer. Hænder og hoveder. Tid og overskud. Vi er gået i gang med at prioritere velfærden igen, men det kommer til at tage tid,' skriver hun.

Ud over ressourcer skriver statsministeren, at familier bør tage et større ansvar for at besøge de ældre på plejehjemmene.

Tilsyn svigter svage ældre

I de bragte dele af dokumentaren har flere af de ansatte en tone og en måde at omtale de ældre på, der virker stødende.

'Så er der det med tonen og ordentligheden. Jeg tror, vi har brug for mere ledelse, mindre bureaukrati, og tid til at den ældre kan leve et liv med valgfrihed, værdighed, omsorg og respekt.'

'Og medarbejderne? Langt, langt de fleste er fantastiske, og vi bør være dem dybt taknemmelige. Enkelte det modsatte. Og det må og skal være et ledelsesansvar at sikre, at vi har de rette til at passe på vores ældre,' skriver statsministeren.

De svageste var de vigtigste for statsministeren under coronakrisen. Hvor vigtige er de for hende nu? Producer: Emma Svendsen

Herunder kan du læse appellen, som Ældre Sagen har sendt til Mette Frederiksen og Magnus Heunicke:

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.