Mette F.: Jeg blev overrasket da der blev råbt i Folketinget

Folketingets afslutningsdebat bød på et usædvanligt hårdt opgør om racisme med Sikandar Siddique i centrum

Mette F.: Jeg blev overrasket da der blev råbt i Folketinget

Vi fangede hovedpersonen efter det upopulære stunt. Video: Stine Tidsvilde

- Jeg blev overrasket, da der blev råbt i Folketinget.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen efter mere end 13 times afslutningsdebat.

Kørt før statsministeren gik på talerstolen efter alle partier havde fået ordet, var der et usædvanligt kontant og højrøstet opgør om racisme i Folketingssalen.

Folketingsmedlem Sikandar Siddique talte om udbredt racisme i Danmark og holdt ét minuts stilhed i respekt for Black Lives Matter bevægelsens kamp.

Sikandar Siddiques indlæg var så skarpt, at ikke blot Dansk Folkeparti og Nye Borgerlig hævede stemmen.

Også De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, tog alvorsfuldt ordet.

Han fastslog, at han var 'meget, meget bekymret over den retorik', som det tidligere medlem af Alternativet Sikandar Siddique brugte, fordi den ifølge K-formanden opfordrer til 'kamp' og fører til splittese.

- Jeg forstår godt, at Søren Pape Poulsen som hvid majoritetsborger ikke kan sætte sig ind i det. Men der er hverdagsracisme. Der er strukturel racisme, lød svaret fra Sikandar Siddique.

Han har dog ikke opbakning fra landets statsminister til den retorik. Det stod klart, da Mette Frederiksen gik på talerstolen for at svare på indlæggene:

- Jeg vil fuldt og helt tilslutte mig Søren Pape Poulsens ord, sagde Mette Frederiksen som det første, da hun gik på talerstolen.

Hun tilføjede:

- I mange år har udlændingepolitikken splittet os. Det har vi lige set. Regeringen ønsker at føre en samlende udlændingepolitik. Der er ikke plads til værdirelativisme. Der er ikke plads til symbolpolitik.

- Fejlslagen integration trækker lange spor. Kriminaliteten er dobbelt så stor blandt mandlige efterkommer med ikke-vestlige baggrund. Fire gange så mange med ikke vestlig-baggrund er dømt for en forbrydelse.

- Det er også et problem, at omkring halvdelen af ikke-vestlige kvinder står uden for arbejdsmarkedet, sagde Mette Frederiksen.

Efter at racisme flere blev vendt i debatten, fastslog statsministeren:

- Findes der racisme og diskrimination i Danmark? Ja, det gør der. Er det et problem? Ja, det er det. Findes der ikke-vestlige kvinder, der ikke kan gå på arbejde fordi de er underlagt social kontrol? Ja, det gør der. Er det et problem? Ja, det er det, sagde Mette Frederiksen.

Hun gentog, at integrationsproblemerne i Danmark fortsat er for store:

- Antallet har en betydning. Der skal i vores øjne ikke komme flere hertil, i forhold til hvad vi evner at integrere. Vi er bagud på, hvor mange vi evner at integrere. Derfor holder vi fast i, at der skal være modtagecentre uden for Europa. Det har vi ikke nået endnu, men det arbejder vi fortsat for, sagde Mette Frederiksen.

OVERBLIK: Sådan foregår afslutningsdebatten

Folketingets afslutningsdebat afvikles mandag. Den udvikler sig ofte til et maraton, som kan strække sig fra morgenstunden til langt ud på aftenen.

Her duellerer partiledere og folketingsmedlemmerne på de vigtigste politiske emner - ofte med humoristiske indslag undervejs.

* Eksempelvis fremkaldte statsminister Lars Løkke Rasmussen latterbrøl, da han i 2016 gik på talerstolen med en hjemmelavet graf. Den skulle vise, at Danmark har fået flere solskinstimer, mens han har været statsminister.

* I samme debat sammenlignede S-formand Mette Frederiksen regeringen med Olsen Banden. Løkke fik rollen som uheldige Egon Olsen, hvis planer gang på gang går i vasken, mens Anders Samuelsen (LA) fik rollen som 'dynamit Anders', der sprænger det hele i luften.

* Det fik til gengæld Anders Samuelsen til at sammenligne Mette Frederiksen med Olsen Bandens Yvonne, der 'konstant er på jagt efter andre folks penge'.

Sådan foregår afslutningsdebatten:

* Siden 1979 er afslutningsdebatten indledt med en forespørgsel fra alle partierne:

- Hvilke oplysninger kan regeringen give om den indenrigs- og udenrigspolitiske situation?

* Statsminister Mette Frederiksen (S) har herefter en time til at besvare forespørgslen.

* Efter statsministerens redegørelse kommer partiernes ordfører på efter partiets størrelse. Derfor får socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, ordet som den første.

* Han har lov til at tale i op til 10 minutter. Efter hans indlæg har øvrige folketingsmedlemmer adgang til at komme med korte bemærkninger.

* Efter Socialdemokratiets politiske ordfører er det Venstres tur med politisk ordfører Sofie Løhde som taler. Det foregår efter samme regler med adgang til korte bemærkninger i 45 minutter.

* Derefter er talerækken: Kristian Thulesen Dahl (DF), Morten Østergaard (R), Pia Olsen Dyhr (SF), Pernille Skipper (EL), Søren Pape Poulsen (K), Pernille Vermund (NB), Alex Vanopslagh (LA), Torsten Gejl (ALT), Aaja Chemnitz Larsen (IA), Aki-Matilda Høegh-Dam (SIU), Edmund Joensen (SP), Sjúrður Skaale (JF), Simon Emil Ammitzbøll-Bille (UFG), Uffe Elbæk (UFG), Sikandar Siddique (UFG) og Susanne Zimmer (UFG).

* Når man har været hele ordførerrækken igennem, får statsminister Mette Frederiksen ordet i op til 30 minutter.

* Efter hendes indlæg kan alle medlemmer komme med korte bemærkninger. De korte bemærkninger skal være afviklet inden for en halvanden time efter statsministerens tale.

* Herefter følger en kortere runde ordførerindlæg og eventuelt andre indlæg fra folketingsmedlemmer, de såkaldte privatistindlæg, hvor folketingsmedlemmer taler på egne vegne.

* Statsministeren har så endnu et indlæg på maksimalt 15 minutter, hvorefter der følger en halv time med korte bemærkninger.

Kilder: Folketinget, Den Store Danske Encyklopædi.