Annonce:
Annonce:

Mette F. og kolleger frustrerede over kaotisk EU-topmøde

Efter Ukraines præsident havde forladt EU-topmøde, fortsatte mødet uden styring, beskriver diplomater

Statsminister Mette Frederiksen (S) tog ifølge Politico ordet på EU-topmødet, da hun og andre var ærgerlige over at spilde tiden på grund af manglende styring. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen (S) tog ifølge Politico ordet på EU-topmødet, da hun og andre var ærgerlige over at spilde tiden på grund af manglende styring. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Det blev en rodet affære, da EU's stats- og regeringschefer mødtes 9. februar på et topmøde i Bruxelles, hvor også Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, deltog.

Med baggrund i en række anonyme kilder beskriver mediet Politico, hvordan EU-præsident Charles Michel ikke tog rollen som mødeleder på sig.

På et tidspunkt blev det for meget for statsminister Mette Frederiksen (S).

Statsministeren tog ordet og sagde ifølge Politico det, som mange i lokalet følte.

Der manglede styring af debatten, så medlemslandene kunne nå frem til konklusioner. I stedet lod Michel, der er formand for rådet af stats- og regeringschefer, medlemslandene bore sig ned i detaljer og særinteresser.

- Alle kunne forstå det kaos, der var, da Zelenskij var på besøg. Ingen kunne forstå det kaos, der var, da Zelenskyj var gået, siger en diplomat til Politico.

Annonce:

Statsminister Mette Frederiksen siger ved sin ankomst til et EU-topmøde torsdag i Bruxelles, at hun ikke helt kan genkende beskrivelsen i Politico af mødet i februar.

- Den er lige blevet tvistet lidt, siger hun.

Tidsplanen for den første del af mødet blev overskredet, fordi interessen for Zelenskyjs besøg var enorm.

Det blev også bemærket, at Charles Michel på det fælles pressemøde med Zelenskyj tog en stor del af taletiden fra gæsten for selv at understrege, hvor stor opbakningen fra EU til Ukraine er.

Efter pressemødet medvirkede flere bilaterale møder mellem Zelenskyj og stats- og regeringschefer til, at de 27 EU-ledere kom forsinket i gang med de øvrige punkter på dagsordenen.

Ritzau erfarer, at det efterfølgende møde var rodet. Der var utilfredshed blandt en del stats- og regeringschefer, med den måde EU-topmødet blev styret.

Der blev ikke som normalt konkluderet på de enkelte emner, så stats- og regeringscheferne kunne komme videre til næste emne.

Annonce:

I stedet blev hovedparten af emnerne holdt åbne, så man på mødet sprang imellem emnerne. Først ud på natten kunne de konkludere en samlet tekst.

Politico skriver, at Mette Frederiksen satte ord på en generel utilfredshed med Charles Michels ledelse.

En diplomat bekræfter Politicos beskrivelse af episoden og Mette Frederiksens indlæg, men tilføjer, at problemet ikke alene var Michels fravær af indgreb, hvis diskussionen kørte ud af en tangent.

- Der var kaos, men det var ikke kun på grund af ham, skriver en diplomat til Ritzau.

Episoden er dog, erfarer Ritzau, ikke udtryk for en generel dansk utilfreds med EU-præsident Charles Michel.

Den var udtryk for en frustration i situationen over, at stats- og regeringscheferne ikke drev debatten frem.

Medlemslandene havde to store rundbordsdiskussioner på dagen. En om migration og en om økonomi.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nej, transkønnnede kan ikke skifte fra mande- til kvindefængsel
Annonce:
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce: