Annonce:
Annonce:

Mette F. om tiltag: Udgangsforbud er det sidste vi vil indføre

Udgangsforbud kommer ikke på tale i Danmark, fordi de hidtidige restriktioner indtil videre har været nok

Risikoniveauet hæves fra niveau 4 til niveau 5, det højeste niveau. Tirsdag eftermiddag holdt statsministeren pressemøde. Her blev der præsenteret nye restriktioner for hele landet
Annonce:
Følg Politik

Verden over har lande indført udgangsforbud for at få styr på udbredelsen af coronavirus i samfundet.

Men Danmark har foreløbigt holdt sig til at indføre ting som forsamlingsforbud og maskepåbud. Det har indtil videre været nok ifølge regeringen.

- Der er ingen af os, der har lyst til at indføre udgangsforbud i Danmark. Vi har klaret os relativt godt i 2020 uden at indføre udgangsforbud, siger statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag på et pressemøde.

En ny britisk mutation, som smitter op mod 70 procent mere end hidtidigt, er kommet til Danmark, og det betyder blandt andet, at forsamlingsforbuddet sænkes fra ti personer til fem.

- Vi er på mange område et særligt folkefærd, og der er måske behov for at gå lidt tilbage. Når vi har indført restriktioner, så har vi fået et knæk på kurven, så rigtig meget tyder på, at vi i Danmark kan nøjes med færre restriktioner, end det vi ser i sammenlignelige lande.

- Nu står vi i en situation med en ny mutation, som smitter helt utroligt meget, og derfor kan vi ikke nøjes med de restriktioner, vi havde, siger Mette Frederiksen.

Der er intet, der tyder på, at den nye mutation fører til et mere alvorligt sygdomsforløb.

Der har ikke være udtryk et ønske om udgangsforbud fra hverken politisk hold eller fra sundhedsmyndighedernes side, konstaterer statsministeren.

- Jeg vil gerne gøre fuldstændig gældende, at udgangsforbud er det sidste, der står i bogen, det er absolut sidste.

- Den store majoritet af danskerne gør alt, hvad de kan for at efterleve anbefalingerne og restriktionerne, og jeg har en tro på, at det er tilstrækkeligt i Danmark, siger Mette Frederiksen.

FAKTA: Sådan skærpede regeringen coronarestriktionerne

Statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte tidligere i januar på et pressemøde, at det bliver nødvendigt at indføre skærpede restriktioner på grund af situationen med coronavirus.

Det sker som følge af den seneste tids spredning af en ny og meget smitsom virusvariant, som bliver kaldt B117, der har ført til omfattende nedlukning i Storbritannien.

Mutationen er kommet til Danmark, og man vil forsøge at undgå spredning af virus ved at skærpe restriktionerne.

Nogle områder bliver ikke berørt, blandt andet holder daginstitutionerne fortsat åbent.

Senere kan det komme på tale at skærpe rejserestriktionerne, meddeler regeringen.

Her er de nye tiltag, der foreløbigt gælder frem til 17. januar:

* Forsamlingsloftet bliver fra onsdag sænket fra 10 til 5 personer.

* Undtagelsen til forsamlingsforbuddet ændres, så det ikke længere er muligt at samle op til 500 siddende personer ved eksempelvis konferencer, kulturarrangementer, idrætsarrangementer og generalforsamlinger.

* Befolkningen opfordres til ikke at samles flere end fem personer i private hjem, medmindre der bor flere personer i husstanden i forvejen.

* Regeringen opfordrer befolkningen til ikke at se andre uden for husstanden i det omfang, det er muligt. Man bør begrænse social omgangskreds til maksimalt fem personer.

* Afstandskravet bliver hævet fra en meter til to meter.

* Færre må opholde sig indendørs i eksempelvis dagligvarebutikker som følge af afstandskravet. Konkret bliver arealkravet øget fra 4 kvadratmeter til 7,5 kvadratmeter per kunde.

* Udendørs kulturinstitutioner, forlystelsesparker, zoologiske anlæg, akvarier og lignende skal lukke for offentligheden fra 8. januar.

* Daginstitutioner holdes fortsat åbne. Men pasning af børn skal foregå i mindre, faste grupper, når det er muligt.

* Forældre opfordres til at holde børn hjemme fra dagtilbud, hvis de har mulighed for det. Desuden undersøges muligheden for øget brug af eksempelvis visir i dagtilbud.

* Risikoniveauet i de danske myndigheders varslingsberedskab bliver hævet fra niveau 4 til 5 som følge af udviklingen. Det skyldes en udbredt samfundssmitte og risiko for, at behandlingskapaciteten på sygehusene overstiges.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: