Annonce:
Annonce:

Mette F.: - Vi skal gøre det grønt at flyve

Om under et årti skal kunder kunne vælge at flyve grønt, når de eksempelvis flyver fra København til Aalborg

Statsminister Mette Frederiksen (S) holder nytårstale på Marienborg i Kongens Lyngby. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen (S) holder nytårstale på Marienborg i Kongens Lyngby. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Regeringen sætter et ambitiøst mål om, at kunder skal kunne flyve helt grønt i Danmark senest i 2030, hvilket betyder, at prisen på en flybillet kan stige.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) lørdag aften i sin årlige nytårstale, der indeholder en deadline for et af de varmeste emner i klimadebatten.

- Bliver det svært? Ja. Kan det lade sig gøre? Ja, det tror jeg. Vi er allerede på vej. Dygtige forskere og virksomheder arbejder på løsningerne.

- Lykkes vi med det, så vil det være et grønt gennembrud. Ikke bare for Danmark, men for hele verden. Hvis der er noget, de seneste år har lært os om håndteringen af store kriser, så er det, at vi aldrig må tøve, siger hun fra embedsboligen Marienborg.

Annonce:

Regeringen sætter samtidig et delmål om, at kunder i senest 2025 skal have mulighed for at flyve delvist grønt på en indenrigsrute. Det er uvist, hvad det vil betyde, hvis det ikke lykkes.

Det er i høj grad op til det private arbejdsmarked at indfri ambitionerne, som statsministeren nu giver udtryk for. Hun kommer ikke ind på, hvad 'grøn flyvning' mere præcist dækker over.

Det er endnu uvist, om det er muligt at nå målet. De seneste år har ambitionen om grøn flyvning fyldt mere og mere i den offentlige debat.

Det kan ske ved, at grøn energi fra eksempelvis vindmøller bruges til at udvinde brint fra vand, der sammen med CO2 kan omdannes til grønt brændstof.

Det grønne brændstof, der i dag kan produceres, er flere gange dyrere end almindeligt brændstof.

Udgiften til brændstof udgør i dag op mod en fjerdedel af prisen på en flybillet, så spørgsmålet er, hvor meget ekstra forbrugerne skal betale, og om de er villige til det.

Annonce:

At bruge grøn energi til at skabe grønt brændstof kaldes 'Power to X', og det er et nøglebegreb i den grønne omstilling.

I december fremlagde regeringen et udspil med 1,25 milliarder kroner til udvikling af teknologien, der omdanner grøn el til grønne brændstoffer.

Danmark har gode forudsætninger for at producere grønt brændstof med en stor produktion af vindkraft og grøn strøm samt et velfungerende gassystem.

Folketinget planlægger to enorme energiøer i Østersøen og Nordsøen, hvor der skal produceres grøn energi til kommende Power to X-anlæg, der på sigt skal erstatte al brug af fossile brændstoffer i Danmark.

OVERBLIK: Statsministre har brugt nytårstalen offensivt

Når statsminister Mette Frederiksen (S) lørdag klokken 18 taler direkte til tv-seerne, sker det som led i en efterhånden gammel nytårstaletradition.

Nogle nytårstaler går hurtigt i glemmebogen, mens andre trækker varige politiske spor.

Det er Mette Frederiksens tredje nytårstale. Coronakrisen ventes at blive et tema igen. Om senest halvandet år skal det næste folketingsvalg finde sted, og derfor ventes Mette Frederiksen også at spille ud med noget konkret politik.

Her kan du få et overblik over nytårstalens historie og nogle af de mere bemærkelsesværdige taler i nyere tid:

* Første gang, en dansk statsminister holdt nytårstale, var i 1940. Her opfordrede socialdemokraten Thorvald Stauning i skyggen af Anden Verdenskrig borgerne til at holde fast i fællesskabet.

* Efter krigen blev det en fast tradition, at statsministeren holdt nytårstale til borgerne. I 1961 blev talen for første gang vist på tv.

* Nytårstalen giver statsministeren en mulighed for at tale uimodsagt til en stor del af nationen i 15 minutter. Det har skiftende statsministre brugt til at forklare regeringens politik, lancere nye politiske initiativer eller kritisere politiske modstandere.

* I 2002 brugte daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) talen til at lancere sit opgør med 'statsautoriserede smagsdommere':

- Der er tendenser til et eksperttyranni, som risikerer at undertrykke den frie folkelige debat. Befolkningen skal ikke finde sig i løftede pegefingre fra såkaldte eksperter, der mener at vide bedst. Eksperter kan være gode nok til at formidle faktisk viden. Men når vi skal træffe personlige valg, er vi alle eksperter, sagde Anders Fogh Rasmussen dengang.

* I 2011 brugte daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der havde overtaget posten som regeringschef efter Fogh, talen til et opgør med den politisk ømtålelige efterløn:

- For alle jer, der er under 45 år, foreslår vi, at efterlønnen helt afskaffes. For resten af jer vil vi ændre efterlønnen, så ændringerne er størst for de yngste af jer og mindst for de ældste, sagde Lars Løkke Rasmussen.

* I 2015 - der var valgår - sluttede daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sin tale med budskabet 'Vi skal passe på det Danmark, vi kender'. Dagen efter skød Socialdemokraterne en storstilet kampagne i gang med netop det slogan.

* I 2018 så 725.000 med på DR, da Løkke holdt sin næstsidste nytårstale. Her bebudede statsministeren et opgør med parallelsamfund. Det resulterede i 2018 i flere lovændringer, blandt andet obligatorisk vuggestue for visse børn og muligheden for at indføre skærpede strafzoner.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Vi synes, Lars Løkke mangler skam i livet
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: