Midt i coronapandemi kæmper WHO med hackerangreb

Der er tale om mere end en fordobling af visse typer angreb, melder sikkerhedsansvarlig hos WHO

WHO kæmper ikke kun med en rigtig pandemi, men også en sand plage af fishing-forsøg og hackerangreb. (Arkivfoto.) Foto: Steve Marcus/Reuters
WHO kæmper ikke kun med en rigtig pandemi, men også en sand plage af fishing-forsøg og hackerangreb. (Arkivfoto.) Foto: Steve Marcus/Reuters

Samtidig med at Verdenssundhedsorganisationen, WHO, bekæmper coronavirus-pandemien, oplever den flere hackerangreb end ellers.

Det fortæller flere kilder.

Der skulle være tale om højtkvalificerede hackere, som har forsøgt at skaffe sig adgang til organisationens systemer i løbet af den seneste måned.

Hackernes identitet kendes ikke, og de lykkedes ikke med deres forehavende, fortæller ansvarshavende for informationssikkerhed i WHO Flavio Aggio.

Men han advarer om, at hackernes forsøg på angreb mod FN-organisationen og dens partnere er steget en hel del den seneste tid.

Det sker, samtidig med at virusset har kostet mindst 15.000 mennesker livet globalt set.

- Der har været en stor stigning i de tilfælde, hvor WHO er udset som mål, samt andre cybersikkerhedshændelser, siger Flavio Aggio.

- Der er ingen konkrete tal, men sådanne forsøg på at bryde ind hos os samt forsøg på at udgive sig for at være WHO for at ramme andre er mere end fordoblet.

Forsøget på at bryde ind i WHO's systemer kom først til Reuters' kendskab igennem sikkerhedsekspert og advokat Alexander Urbelis, der løbende overvåger mistænkelig aktivitet på nettet.

13. marts opdagede han ændret aktivitet, da en gruppe hackere, som han havde fulgt, aktiverede en hjemmeside, der efterlignede WHO's interne mailsystem.

- Jeg blev hurtigt klar over, at dette var et angreb på WHO midt i en pandemi, siger han.

Urbelis siger, at han ikke er klar over, hvem der er ansvarlig.

Men to andre kilder med kendskab til sagen siger, at en højtkvalificeret hackergruppe kendt som DarkHotel står bag. Gruppen har udført cyberspionage siden 2007.

WHO har tidligere advaret offentligheden om, at coronavirus har ført til utallige sager, hvor folk har udgivet sig for at være organisationen for at lokke penge eller informationer ud af mennesker.