Annonce:
Annonce:

Midtjyder må vente på mere aflastning ved udrejsecenter

Flertal er skyld i skrottet udrejsecenter på Langeland, siger statsministeren, som dog kunne have holdt fast

Statsminister Mette Frederiksen (S) skulle onsdag forholde sig til de skrottede planer om et nyt udrejsecenter på Langeland.
Annonce:
Følg Politik

Naboerne til Udrejsecenter Kærshovedgård uden for Bording i Midtjylland må vente til at finde ud, hvordan de bliver aflastet. Det står klart, efter at regeringen tirsdag aften meldte ud, at planen om et nyt udrejsecenter på Langeland var droppet.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) dagen derpå.

Regeringen er ved at finde ud, hvad der nu skal ske, men kan ikke give en tidshorisont.

Der kommer en udmelding, når 'vi er klar til at præsentere den', siger Mette Frederiksen.

- Vi kan konstatere, at der i Folketinget ikke er et flertal for at få afhjulpet de problemer, der er i Midtjylland. Og det er vi som udgangspunkt ærgerlige over, siger Mette Frederiksen.

Hun henviser til, at de borgerlige partier og støttepartiet SF bragte regeringen i mindretal i forhold til placeringen.

Annonce:

Det står dog fast, at regeringen, hvis den ønskede det, sagtens kunne have trumfet Langeland-modellen igennem selv. Regeringen behøver nemlig ikke et flertal for at placere et nyt udrejsecenter.

Et nyt udrejsecenter skal være med til at løse den utryghed - grundet kriminalitet - som naboerne til Kærshovedgård længe har oplevet.

Det nye udrejsecenter skal efter planen huse 130 udviste, kriminelle udlændinge.

- Borgerne i Midtjylland har løftet et stort ansvar for en problemstilling, der har været her i en række år, og som i sig selv udgør et stort problem.

- Det er mennesker, som er udvist af Danmark, og som har begået kriminalitet. De burde slet ikke være her, siger Mette Frederiksen.

- Men når flertallet i Folketinget er, som flertallet er på dette spørgsmål, så kan vi ikke komme videre med idéen omkring Langeland, siger Mette Frederiksen, selv om regeringen altså godt kunne have valgt at holde fast.

Annonce:

- Nu venter vi på at høre fra de partier, som ikke ønsker placeringen på Langeland, hvad de så har af andre gode idéer, som reelt kan føres ud i livet. Det kan et udrejsecenter på Grønland naturligvis ikke, siger hun med henvisning til et forslag fra Dansk Folkeparti.

Da S-regeringen og rød blok fik flertal efter folketingsvalget 2019, var der varslet et nyt udrejsecenter til at erstatte blå bloks planer om et udrejsecenter på øen Lindholm ved Stege Bugt.

- Vi er en mindretalsregering. Hvis der ikke er et flertal i Folketinget for at gennemføre regeringens politik, så er der ikke et flertal for at gennemføre den politik.

- Det efterlader Midtjylland med et problem. For en række partier har stillet det område af landet i udsigt, at man kunne blive aflastet, ved at der bliver placeret et nyt udrejsecenter, siger Mette Frederiksen.

Lige nu er det uklart, om der kommer et nyt forslag til placering i år eller bare i den igangværende valgperiode.

Mette Frederiksen understreger, at hun godt forstår, at lokalbefolkningen i Langeland ikke ønskede et udrejsecenter der.

- Men ind til vi får disse mennesker ud af Danmark, så skal de placeres et sted, siger hun.

Annonce:

Hun er ærgerlig over, at det fortsat er midtjyderne, som skal løfte opgaven.

OVERBLIK: Langeland-plan blev skrottet på under en uge

Det bliver alligevel ikke på Langeland, at et nyt udrejsecenter for 130 udviste, kriminelle udlændinge skal placeres.

Det stod fast tirsdag aften, da udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) efter et møde med partierne om sagen meddelte, at planen var droppet.

Et nyt udrejsecenter skulle være med til at løse den utryghed - grundet kriminalitet - som naboerne til Udrejsecenter Kærshovedgård uden for Bording i Midtjylland længe har oplevet.

Her er et overblik over Langeland-sagen:

* 19. maj:

Tesfaye annoncerer, at et nyt udrejsecenter skal oprettes på det sydlige Langeland.

Det forventes at være i fuld drift i andet kvartal af 2022. Et tidligere asylcenter - Holmegaard - er købt for 13,5 millioner kroner og skal huse de kriminelle udlændinge.

Udmeldingen møder heftig kritik i Langeland Kommune. Anført af borgmester Tonni Hansen (SF). Det vil blandt andet gå ud over turismen og erhvervslivet, lyder det.

Tesfaye forstår udmærket, at ingen ønsker et udrejsecenter som nabo. Men det står også fast, at det er regeringen, der bestemmer, hvor udrejsecentret skal placeres. Den behøver ikke et flertal.

* 20. maj:

På Christiansborg efterlyser støttepartiet SF alternative løsninger til Langeland.

- Umiddelbart har vi i SF lidt svært ved at forstå, hvorfor det skal ligge på Langeland.

- Langeland har i forvejen sine problemer og lever af turisme. Og det er ikke nogen hemmelighed, at det ikke er så sjovt at have et udrejsecenter for folk på tålt ophold i sit nabolag, siger udlændingeordfører Carl Valentin (SF).

Partierne i blå blok er enige om et beslutningsforslag, der opfordrer regeringen til at stoppe udrejsecentret på Langeland og i stedet indkalde partierne til forhandlinger. SF tilslutter sig. Dermed bringes regeringen i mindretal.

Tesfaye indkalder herefter partierne til møde om udrejsecenteret på Langeland.

På et borgermøde på Langeland siger Tesfaye, at hvis et politisk flertal er imod regeringens beslutning om at placere et nyt udrejsecenter på Langeland, så vil regeringen ikke 'tromle' det igennem.

- Hvis et flertal af Folketinget siger, det er en elendig idé, så kommer vi ikke til at tromle hen over Folketinget, siger Tesfaye.

* 25 maj:

Tesfaye holder møde med partierne om sagen. Kort efter meddeler han, at planen om udrejsecentret på Langeland skrottes.

- Hvis partierne kommer med forslag til andre mulige og nye placeringer, er min dør altid åben, og jeg har kaffe på kanden. Men som det ser ud nu, så betyder det desværre, at udrejsecentret foreløbigt må blive, hvor det er, siger Tesfaye i en pressemeddelelse.

FAKTA: Enlige på tålt ophold skal væk fra Kærshovedgård

Regeringen droppede tirsdag aften planer om at oprette et nyt udrejsecenter på Langeland.

Dermed må de 130 beboere, som skulle flytte ind på det nye udrejsecenter for kriminelle udlændinge og personer på tålt ophold, blive boende, hvor de bor nu: på Kærshovedgård i Midtjylland.

Kærshovedgård er et udrejsecenter for afviste asylansøgere, personer, der er udvist ved dom, samt personer på tålt ophold.

Læs mere om udrejsecenteret her:

* Det nuværende Udrejsecenter Kærshovedgård ved Bording i Midtjylland blev etableret i 2016 af den daværende V-regering med opbakning fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance.

* Centeret er for enlige voksne mænd og kvinder - der er altså ingen børn. De fleste er afviste asylansøgere, der ikke medvirker til hjemsendelse.

* I november 2018 var det en del af finanslovaftalen for 2019 mellem VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti, at der skulle laves et udrejsecenter på øen Lindholm nær Stege.

* Den plan skrottede den nuværende S-regering, da den kom til. I stedet lovede den at finde et andet sted.

* Det er enlige personer på tålt ophold og udlændinge, der er udvist på grund af fare for statens sikkerhed eller som følge af kriminalitet, der skal flyttes fra Kærshovedgård. Det skal være med til at aflaste området.

* Tålt ophold er en status, personer får, hvis de ikke har lovlig opholdstilladelse i Danmark men heller ikke kan udvises. Det kan være, fordi de risikerer forfølgelse eller overgreb, hvis de hjemsendes.

* Regeringen vil flytte omkring 130 af de 257 personer, der nu bor på Kærshovedgård. De skulle efter planen til Langeland. Men da den plan er skrottet, bliver de boende, indtil der er fundet en anden løsning.

Kilder: Udlændinge- og Integrationsministeriet, Kriminalforsorgen, Ritzau.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

De lovlydige straffes, alle de andre går fri
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: