Miljøminister vil give borgere mere frihed i vandkanten

En terrasse eller et højbed nær kysten skal ikke godkendes af myndighederne, mener minister

Borgere skal ikke længere risikere at få nej fra Naturstyrelsen til at bygge en terrasse, opstille et gyngestativ eller plante et højbed, hvis deres jord ligger inden for strandbeskyttelseslinjen.

Derfor vil miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) have ændret lovgivningen, skriver Jyllands-Posten.

- Familier tæt på vandkanten skal have de samme muligheder som andre familier. Det kan ikke passe, at man skal spørge myndighederne om lov til sådanne bagateller, siger Eva Kjer Hansen til avisen.

Hun åbner fra 1. september en hjemmeside, hvor både borgere og virksomheder skal komme med input og oplevelser i forbindelse med strandbeskyttelseslinjen.

Tidligere har blandt andet Jyllands-Posten skrevet om danskere, der har fået afvist at opføre en bænk, bålplads, beachvolleybane eller havemøbler på deres grund, så snart det har drejet sig om en opførelse inden for 300 meter af kysten.

Professor i miljøret Peter Pagh fra Københavns Universitet har kaldt den praksis for "fuldstændig forrykt". Han er derfor enig med ministeren i, at loven bør ændres.

- Det har været en glidebane, og det er jo absurd, at højtbetalte embedsmænd skal bruge tid på at afvise et højbed eller opstillingen af en bænk, siger Peter Pagh til Jyllands-Posten.

Begejstringen over Eva Kjer Hansens udspil er dog til at overse hos Danmarks Naturfredningsforenings præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen.

Hun frygter, at det bliver "en glidebane, hvor man hurtigt kommer til at privatisere nogle kystområder."

Hun nævner eksempelvis Nordsjælland, hvor der ifølge foreningen på nogle strækninger er blevet lukket for den offentlige adgang til kysten.