Minister advarer før coronademo: Bliv hjemme!

Tusinder ventes at deltage i en 'genåbningsfest' i København torsdag. Minister står hovedrystende tilbage

Voxpop på Frederiksberg: Skal Danmark åbnes mere?
Følg Politik

Der er ikke meget forståelse at hente hos justitsminister Nick Hækkerup (S) forud for en demonstration, der af arrangørerne kaldes en genåbningsfest, som er anmeldt torsdag.

For selv om retten til at demonstrere er sikret i Grundloven, kan man ifølge justitsministeren ikke 'være bekendt' at samles til fest under den igangværende epidemi.

- Det er en grundlovssikret ret at demonstrere, som man fortsat skal kunne gøre brug af, selv om vi står midt i en epidemi.

- Men jeg har grundlæggende ikke forståelse for, at man midt i en alvorlig sundhedskrise vil være bekendt at forsamle sig mange mennesker på ét sted for at feste, siger Nick Hækkerup i en skriftlig kommentar.

Rasmus Nøhr trækker sig fra genåbningsfest

Op til politiet
Det er arrangørerne, der har omtalt demonstrationen som en genåbningsfest. Ud over det er den anmeldt på lovlig vis. Det vil sige, at den er godkendt af Københavns Politi, og at det derfor er muligt at bryde med forsamlingsloftet på fem personer.

Men der er også planlagt madboder, scener og toiletvogne, og busser vil samle borgere op fra omkring 35 større byer og køre dem til hovedstaden. Her vil cirka 15 artister spille for de tusinder, der ventes at møde op.

Og det er ifølge justitsministeren at se 'stort på fællesskabet og den store indsats, danskerne yder for at holde smittespredningen nede'.

Han håber, at folk vil blive væk fra arrangementet.

- Det vil i første række være op til politiet at vurdere, om det konkrete arrangement foregår inden for rammerne af reglerne.

- Men bare fordi man er fri til at gøre det, så er det ikke ensbetydende med, at man skal udnytte muligheden til at opføre sig uansvarligt ved at stimle sammen til en fest.

- Derfor håber jeg, at folk vil tænke sig om og gøre det eneste fornuftige - at blive hjemme og dermed ikke risikere at skabe nye smittekæder, siger Nick Hækkerup.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby