Minister forfærdet over skjulte optagelser

Ældreminister Magnus Heunicke lover nu ændringer i ældreplejen som følge af skjulte TV2-optagelser

Optagelserne har bl.a. afsløret, hvordan en 90-årig dement kvinde på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus bliver hejst op i en sengelift over sin seng, fordi personalet ønsker, at hun skal lave afføring på en ble på sengen. Hendes barnebarn ser her et omstridt klip fra TV2-dokumentaren. Video/redigering: Ernst van Norde/Emma Svendsen
Følg Politik

Med skjulte kameraer afdækker en dokumentar lavet af TV2, hvordan ældre beboere bliver udsat for omsorgssvigt på to plejehjem i Danmark.

Blandt andet kan man se, at en 90-årig dement kvinde på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus bliver hejst op i en sengelift over sin seng, fordi personalet ønsker, at hun skal lave afføring på en ble på sengen.

Flere gange siger hun av og beder de ansatte om at holde op. Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke kommenterer nu sagen på sin Twitter-profil.

Utålmodig efter resultater
I dokumentaren ser man også, hvordan en dement mand, som bor på plejehjemmet Nyvang i Randers, har haft afføring i bukserne, men må vente næsten ti timer på at få skiftet ble og bukser.

Flere gange beder han personalet om hjælp, men det får han ikke. De to sager kræver handling, som Magnus Heunicke lover at kigge på omgående.

'Det er frygtelige klip, som såvel sundhedsfagligt som medmenneskeligt vidner om massive, uværdige svigt. Jeg går til opgaven med at styrke, forbedre og forandre vores ældrepleje med stor ydmyghed for opgavens vigtighed og utålmodighed efter resultater', skriver ministeren blandt andet.

Artiklen fortsætter under tweetet ...

Hjerteskærende
Optagelserne fra plejecenteret i Aarhus Kommune har været diskuteret i flere uger, fordi kommunen fik nedlagt forbud mod at vise optagelserne først ved byretten og siden landsretten.

Forbuddet er senere blevet ophævet.

Det er i den forbindelse, at optagelserne af den demente mand, der i mange timer går med den samme ble, er blevet offentliggjort.

Næstformanden i Omsorgsudvalget i Randers Kommune, Susanne Nielsen (DF), har set dokumentaren og kalder episoden 'hjerteskærende'.

- Det må simpelthen ikke finde sted i vores ældreområde, siger hun til Ritzau.

- Men hvordan kan det så finde sted alligevel?

- Ja, det er jo et godt spørgsmål. Men det er jo, når folk ikke har hjertet på rette sted. For uanset hvor stresset man er, bliver man nødt til at gå til sin leder, hvis man ikke magter at udføre en ordentlig ældrepleje, siger hun.

- Et broddent kar er med til at ødelægge det for hele området.

Susanne Nielsen ønsker, at der bliver sat gang i en undersøgelse af alle kommunens plejehjem.

Desuden ser hun gerne, at der bliver gennemført samtaler med plejehjemmenes personale for at sikre, at medarbejderne virkelig ønsker at arbejde i plejesektoren.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby