Minister i krydsild i dag: Skal forklare skandalesalg

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal stå skoleret i dag i Folketinget

Sundhedsministeriets salg af statens vaccineproduktion til sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih var præget af langsommelighed og fatale fejl, der i sidste ende kan komme til at koste statskassen op mod 1,8 mia. kroner.

Det konkluderede en beretning fra Rigsrevisionen, og i dag kl. 14.30 skal sundhedsminister Ellen Trane Nørby(V) svare på en række opfølgende spørgsmål om kritikken. Det sker i et samråd i Folketingets Sundhedsudvalg indkaldt af Stine Brix (EL) og Kirsten Normann Andersen (SF).

Rigsrevisionen undersøgelse kom i januar i år og blev igangsat i kølvandet på en række afsløringer i Ekstra Bladet.

Staten sælger ud: Sharia-sheik overtager vaccine-fabrik

I september 2012 beslutter regeringens økonomiudvalg med tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) i spidsen at iværksætte en analyse med henblik på et salg af vaccineproduktionen på Statens Serum Institut.

I juni 2013 anbefaler konsulenthuset PwC et frasalg af vaccineproduktionen, og værdiansætter den til  op mod 285 mio. kroner.

I foråret 2014 beslutter regeringens økonomiudvalg at sætte vaccineproduktionen til salg. Det sker på baggrund af en anbefaling fra en arbejdsgruppe ledet af afdelingschef i finansministeriet Peter Brixen, der også var involveret i statens salg af DONG.

Valget af den saudiarabiske køber, Aljomaih Group, i 2016 er blevet støttet af et bredt politisk flertal. Prisen er 15 mio. kr.

Kun SF, Enhedslisten og Alternativet står uden for aftalen om at sælge.

I forbindelse med salget til 15 millioner kroner har den danske stat i de kommende 30 måneder forpligtet sig til at købe vacciner til børnevaccinations-programmet fra Aljomaih Groups datterselskab, AJ Vaccines, som nu står for vaccine-produktion på Statens Serum Instituts grund på Amager.

Ekstra Bladet har blandt andet afsløret, at fortrolige dokumenter fra de amerikanske myndigheder viser, at Aljomaih-gruppen via deres bank, Arcapita, har givet donationer til Det Muslimske Broderskab, som i flere lande er på terrorlisten.

Ekstra Bladet har også afsløret, at Aljomaihs nyoprettede danske selskab, AJ Vaccines, ultimativt er ejet af selskabet AJ Pharma Limited, der er registreret i det caribiske sol- og skatteparadis Cayman Islands.

Efter Ekstra Bladets afsløringer kaldte Enhedslisten sundhedsministeren i samråd om sagen.

Rigsrevisionen har af en drift valgt at lave en tilbundsgående undersøgelse af salget af vaccine-fabrikken. Undersøgelsen retter en kras kritik af Sundhedsministeriets håndtering af salget og opgør statens samlede tab til et sted mellem 1,3 og 1,8 milliarder kroner.

Læs resten af artiklerne i serien her:

Sharia-sheik køber statens vaccinefabrik 

Eksperter efter vaccinesalg til saudier: Frygter for sikkerheden

Islamisk dynasti bag dansk børne-vaccine: Så rabiat er sheikens sharia-præst

Solgte til saudiarabere: Nu skal minister forklare sig

Sharia-sheik gav 15 mio. for statens vaccinefabrik: Fejrer røverkøb med gallafest 

Joachim B. sagde ja til sharia-sheik

Solgte til sharia-sheik: Nu er statens vaccinefabrik i skattely 

Brugte 30 mio på at finde sharia-sheiken 

Sådan reddede politikerne vaccine-fabrik: Tog penge fra psykisk syge

Staten giver vild rabat: Sharia-sheiken sparer mindst 88 mio. kr. i husleje

Pengene vælter ud: Svinedyr rapport anbefalede vaccine-salg

Først røg Dong: Corydon bag salg af vaccinefabrik

DF'er klager over ministre i vaccine-sag: 'De vasker hænder'

Sundhedsminister erkender: Kendte ikke til sharia-sheikens rabiate præst

Hemmelige dokumenter afslører: Sharia-sheik fik 270 mio. kr. i rabat 

Se hemmelighederne: Skjult rapport afslører rabat til Sharia-sheiken

Politiker om vaccine-salg: - Sindssyg dårlig handel 

Minister efter Ekstra Bladets vaccine-afsløringer: Kom og se hemmelig rapport

OVERBLIK: Sådan forkæler Danmark sharia-sheiken

Corydon og Elbæks aftale: Skabte underskud på vaccinefabrik 

Sharia-sheik bød 120 mio. kr. for vaccine-fabrik - Fik den for 15 mio. kr

Nu skal minister grilles for vaccinesalg til sharia-sheik

Vaccine-salg: Ingen analyse af fremtidens forsyningssikkerhed

Novo-firma i dobbeltrolle: Rådgav både staten og sharia-sheik

Dobbeltmoral: Vil bekæmpe skattefusk, men handler med selskab i skattely

Rigsrevisionen undersøger vaccine-salg til sharia-sheik

Corydon solgte vaccine-fabrik: Nu svinger hans nye firma kniven

Sharia-sheik i problemer: Kan ikke levere børnevaccine til tiden

Efter vaccine-salg: Nu skal to ministerier undersøges

Sharia-sheiken dropper populær vaccine 

Professor efter sharia-sheikens vaccine-stop: - Vi mister kontrollen 

Hemmeligt dokument afslører: Sharia-sheik får 200 mio. kr. i huslejerabat

Vaccine-salget til sharia-sheiken: Massiv kritik af Sundhedsministeriet 

Statsrevisor revser ministerium: - Helt uhørt 

Efter skandale-salg: Minister skal i samråd

Corydon besluttede skandale-salg: Gennemførelsen ikke mit ansvar

Syge ældre dækker underskud for salg til sharia-sheik 

I beretningen konkluderer Rigsrevisionen blandt andet:

' Rigsrevisionen vurderer, at Sundheds-og Ældreministeriets beslutningsgrundlag, forberedelse og gennemførelse af salget af vaccineproduktionen var meget utilfredsstillende.' 

Og man tilføjer: '

 Rigsrevisionens opgørelse viser, at de samlede direkte og indirekte udgifter forbundet med salget ligger i et spænd mellem 1,3 mia. kr. og 1,8 mia. kr.'.

På baggrund af den kradse beretning, har Folketingets Statsrevisorer også hård udtalt kritik af hele forløbet.

- Det er jo nærmest en lærebog i, hvordan man ikke skal sælge et statsligt aktiv. Der er stort set ikke i forberedelsen den fejl, som de ikke begår, siger formanden for statsrevisorerne Peder Larsen (SF).

Rigsrevisionen slår også fast, at den forventede salgspris skulle have ligget på op mod 285 mio. kroner, men man endte med en en salgspris på kun 15 mio. kroner.

Enhedslisten: - Det er en skandale

Ellen Trane Nørby er blevet bedt om at forholde sig til kritikken i Rigsrevisionens beretning om salget af Statens Serum Instituts vaccineproduktion samt redegøre for, hvad ministeren mener, der kan læres af kritikken.  Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Stine Brix (EL) og Kirsten Normann Andersen (SF).

- Jeg har fulgt denne sag tæt på 4. år nu og synes, at det er en skandale på niveau med salget af DONG, TDC og Kastrup Lufthavn, siger Stine Brix.

- Både fordi det koster staten så mange penge. Vi taler jo potentielt om 1,8 mia. kr. i følge Rigsrevisionen, men også fordi vi har tabt afgørende indflydelse på vores forsyningssikkerhed og produktion af vacciner - og jo ikke mindst også, fordi det selskab man har solgt til i sig selv er en skandale med ejerskab i Saudi Arabien og en placering i skattely, siger hun.   

Sundhedsministeriet har dog hidtil ikke ville anerkende store dele af kritikken fra Rigsrevisionen. Samme sag som rapporten fra Rigsrevisionen kom ud Sundhedsministeriet pressemeddelelse, hvor man skriver, at man på en række punkter er markant uenig i Rigsrevisionens begrundelser for at kritisere frasalget af vaccineproduktion i Statens Serum Institut (SSI).

' Rigsrevisionen har foretaget beregninger for udgifterne til salget af vaccineproduktionen. Ministeriet kan ikke genkende de tal, som Rigsrevisionen er kommet frem til, og Rigsrevisionen har ikke forholdt sig til ministeriets kritik af beregningen.'

Sundhedsministeriet skriver blandt andet videre:

' Herudover er det ministeriets vurdering, at Rigsrevisionens kritik af processen er uproportional, og at Rigsrevisionen ikke tager højde for den kompleksitet, der har været i salgsprocessen.' I den periode

Se også: Til grin

Og det er i følge Peder Larsen stærkt kritisabelt, at et ministerium ikke vil modtage kritik fra Rigsrevisionen: 

-  Det er helt uhørt, at et ministerium ikke vil stå til ansvar for deres gerninger. De har ikke taget de skyldige økonomiske hensyn, de har har været alt for langsomme, og man har ikke fra starten af forberedt sig ordentlig.

- Derfor får man en hel del ekstra omkostninger, og det ender jo med, at det bliver solgt for et helt ubetydeligt beløb og blive en bekostelig affære for statskassen, siger han.

Han bakkes op af professor Per Nikolaj Bukh fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet.

- Det er forhåbentligt en engangsforestilling, at et ministerium og Rigsrevision er blevet så uenige om en række ting i revisionen. Hvis det bliver normen, at man bare kan erklære sig uenig, sætte sig sur over i hjørnet og så sende sin egen pressemeddelelse ud, så bryder systemet sammen. Det er der ingen tvivl om, siger professor Per Nikolaj Bukh.

207 kommentarer
Vis kommentarer