Minister: Private skal ikke gå i krig

Selvom det er kun er mænd, der har kæmpet mod Islamisk Stat, som er blevet dømt efter en udvidelse af terrorloven fra 2016, mener ministeren, at loven er fornuftig

Tommy Mørck rejste fra Danmark for at kæmpe mod IS. Se en kort teaser for hans historie her. Video: Stine Tidsvilde
Følg Politik

Justitsminister Nick Hækkerup (S) forsvarer, at Tommy Mørck er sat i fængsel efter at have kæmpet mod Islamisk Stat i det nordlige Syrien.

Tommy Mørck er dømt efter den del af terrorlovgivningen, der bestemmer, hvilke konfliktfyldte zoner man ikke må opholde sig i uden tilladelse fra de danske myndigheder. En udvidelse af terrorparagraffen, der blev sat i verden i 2016 for at bremse danskere i at slutte sig til Islamisk Stat.

Se første del af Tommy Mørcks historie om kampen mod IS. Video: Stine Tidsvilde

Nick Hækkerup mener, at loven også alene tjener det formål at forhindre privatpersoner i at tage til konfliktzoner, medmindre de har en særlig tilladelse.

- Det er fornuftigt, for ellers ville vi have en situation, hvor man i virkeligheden legitimerer, at folk deltager i private krige. Jeg synes, at det at gå i krig og anvende våben er noget, vi som samfund skal beslutte, siger ministeren og henviser til missioner i Afghanistan og Mali.

Tommy Mørck kunne ikke holde ud ikke at gøre noget for at bremse konflikten i Syrien. Derfor tog han afsted. Foto: Stine Tidsvilde
Tommy Mørck kunne ikke holde ud ikke at gøre noget for at bremse konflikten i Syrien. Derfor tog han afsted. Foto: Stine Tidsvilde

Nick Hækkerup holder fast ved, at det er vigtigt, at det er samfundet, der har monopol på at udøve vold, og at det ikke må være op til privatpersoner alene at beslutte sig for at gå i krig.

- Med det sagt må man jo også sige, at det er svært ikke at have sympati for folk, som tager ud og bekæmper IS. Men princippet om, at voldsmonopolet, som det hedder, er på fællesskabet hænder, er vigtigt, siger han.

Se anden del af Tommy Mørcks historie om kampen mod IS. Video: Stine Tidsvilde

Tommy Mørcks historie

Tommy Mørck afsoner lige nu sin dom på seks måneders fængsel. Han er dømt efter dansk terrorlovgivning.

Det er han, fordi han gik i krig mod Islamisk Stat i Syrien i 2016 og 2017.

I Syrien brød han den del af loven, der bestemmer, hvor det er forbudt at rejse ind og opholde sig uden tilladelse fra dansk politi.

Udvidelsen af terrorloven blev sat i verden i september 2016 for at styrke kampen mod terror ved at gøre det lettere at straffe fremmedkrigere.

Men loven har ikke ramt nogen fremmedkrigere.

Tommy Mørck mener ikke, han bør straffes for at bekæmpe Islamisk Stat i Syrien, hvor han satte liv og lemmer på spil.

Oplev hans historie her

Ingen IS-krigere dømt
Tommy Mørck kæmpede sammen med den kurdiske milits YPG mod Islamisk Stat i 2016 og 2017. Han blev dømt til et halvt års fængsel ved Højesteret i august og har siddet i fængsel siden 23. september.

Han og én anden er dømt efter udvidelsen af terrorloven om zoneforbuddet. De har begge været YPG-frivillige.

- Ingen er dømt efter den intention, som lovgivningen er lavet efter ...

- Det er fuldstændig rigtigt. Men det kan jo være, at det kommer. Den store udrejse af dem, som kæmper for IS, skete før 2016, og vi har stadig til gode at få dem hjem igen, svarer ministeren og fortsætter:

- Men måtte de komme hjem - eller tilbage til Danmark, for det er ikke deres hjem - ville de kunne dømmes efter denne betingelse.

Se tredje del af Tommy Mørcks historie om kampen mod IS. Video: Stine Tidsvilde

Nemme beviser
Hjemvendte IS-krigere vil sandsynligvis få en hårdere straf end Tommy Mørck, pointerer Nick Hækkerup.

Men en fordel ved udvidelsen af loven er, at IS-krigere som minimum kan blive dømt efter den.

- Så ville man kunne dømme dem efter andre paragraffer oveni, hvis man kan løfte bevisbyrden.

- Det gode ved den her bestemmelse om indrejseforbud er, at det er nemt at bevisføre, mens det er svært at dokumentere andre overtrædelser af terrorloven, da det i de her former for konflikter kan være svært at finde beviser, siger han.

Se fjerde del af Tommy Mørcks historie om kampen mod IS. Video: Stine Tidsvilde

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind