Minister: Visumfrihed er et vendepunkt for Tyrkiet

Tyrkiet håber, at en aftale med EU om visumfri rejser kan være færdig inden udgangen af juni

EU's forslag om visumfri rejser for tyrkere er indledningen på et nyt kapitel i Tyrkiets forhold til EU, siger den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu.

Hans udtalelse kommer, efter at EU-Kommissionen har foreslået, at tyrkere fra sommer skal have mulighed for at rejse til EU uden visum, hvis Tyrkiet inden da opfylder de sidste fem ud af 72 kriterier for at opnå visumfrihed.

- Udover at være et vendepunkt for visumfri rejser for vores borgere er denne beslutning et nyt kapitel i den proces, der ligger foran os, i forholdet til Den Europæiske Union, siger Cavusoglu på et pressemøde i den tyrkiske hovedstad, Ankara.

Den tyrkiske regering har truet med at droppe aftalen om at tage flygtninge tilbage til Tyrkiet, hvis ikke EU holder sit løftet om at lade tyrkiske borgere rejse til Schengen-området uden visum.

Og regeringen vil have, at visumaftalen med EU skal være færdig inden udgangen af juni.

EU-kommissionens vicepræsident Frans Timmermans har onsdag sagt, at kommissionen vil anbefale, at de 28 medlemslande og Europa-Parlamentet godkender forslaget om visumfri rejser, hvis Tyrkiet opfylder de sidste fem af 72 kriterier, der er en del af flygtningeaftalen fra marts.

Ifølge Frans Timmermans skal Tyrkiet have opfyldt kriterierne inden udgangen af næste måned. Kriterierne, som landet skal leve op til, omhandler menneskerettigheder og biometriske pas - som ved hjælp af fingeraftryk eller et billede af pupillerne gør det muligt at identificere ejeren af passet.

Men denne udlægning nikker de ikke til i Tyrkiet. Volkan Bozkir, den tyrkiske europaminister, sagde onsdag ifølge Reuters, at Tyrkiet har opfyldt alle 72 kriterier.

Aftalen mellem Tyrkiet og EU gør, at flygtninge bliver sendt tilbage til Tyrkiet, når de ankommer til de græske øer.

3 kommentarer
Vis kommentarer