Mistanke om EU-misbrug: Tre ministre trækker sig på to dage

Tre ministre trækker sig fra en ny fransk regering på grund af mistanke om misbrug af penge fra EU-fonde

Præsident Macron er i modvind, efter at tre ministre måtte gå af på grund af mistanke om fusk med EU-fonde. Foto: AP / Thibault Camus
Præsident Macron er i modvind, efter at tre ministre måtte gå af på grund af mistanke om fusk med EU-fonde. Foto: AP / Thibault Camus

På to dage har tre nyvalgte franske ministre trukket sig på grund af anklager om misbrug med EU-penge.

Senest er Frankrigs justitsminister, den 65-årige François Bayrou, trådt tilbage fra sin ministerpost onsdag.

Veteranen Bayrou, der var en af de mest erfarne politikere i den nye regering, siger, at han træder tilbage, fordi en korruptionsskandale har skabt problemer for hans parti.

- Jeg har truffet den beslutning, at jeg ikke kan være en del af den næste regering, siger Bayrou, som har bebudet en pressekonference klokken 17.00 onsdag eftermiddag.

Bayrous lille centrumparti MoDem står over for beskyldninger om, at det har misbrugt penge fra Europa-Parlamentets fonde til at betale assistenter, som har adresse i Frankrig.

Bayrou har i en lang årrække har været selve symbolet på midten i fransk politik. Han har været regnet som en vigtig allieret for præsident Emmanuel Macron.

Det var kæresten Dot Wessman, som slog alarm, da Morten Messerschmidt (DF) fik et ildebefindende i bilen klokken 14.45 den 22. oktober sidste år. (Foto: Janus Engel) Dansk politik Messerschmidt gik ned med stress: Jeg har begået fejl

Undersøges for misbrug
Også viceminister for europæiske anliggender Marielle de Sarnez træder tilbage som følge af skandalen omkring MoDem.

Macron har udnævnt en regering med politikere på tværs af de politiske partier. Samarbejdet mellem dem er afgørende for hans reformprojekt.

Sylvie Goulard, som er tidligere europaparlamentariker, trådte tirsdag tilbage fra sin post som forsvarsminister. 

- At være forsvarsminister er et krævende job. Vor ærede hær af mænd og kvinder, som tjener landet og sætter livet på spil, skal ikke blandes ind i en strid, som intet har med dem at gøre, sagde Goulard.

Anklagemyndigheden i Frankrig har i forrige uge indledt en undersøgelse af partiet MoDem om misbruget af offentlige midler fra EU-Parlamentet. 

Goulard siger, at hun risikerer at få egne forhold undersøgt i forbindelse med sagen.

- Præsidenten er fast besluttet på at genskabe tilliden til politikere i offentlige embeder. Han vil skabe reformer i Frankrig og genrejse Europa. Denne dagsorden står over alle personlige overvejelser, sagde Goulard, da hun meddelte sin beslutning.

Dansk politik Messerschmidt: Kærestetur for EU-penge inden for reglerne

DF taget i misbrug
Ekstra Bladets har tidligere afsløret Dansk Folkeparti i misbrug af EU-midler i EU-alliancen Meld og fonden Feld.

Dansk Folkeparti har foreløbig betalt over to millioner kroner tilbage EU's kasse som følge af skandalen, og Morten Messerschmidt har erkendt, at han har lavet fejl.

Du kan læse mere om nogle af EU-sagerne her:

Morten Messerschmidts bog 'Dagbog fra EU - om EU's spild af dine penge'. Foto: Anthon Unger. Dansk politik Tyk ironi: Messerschmidts bog om EU-fråds betalt af skandalefond

Forsvarsminister Peter Christensen var fire dage i Frankrig for at deltage i Messerschmidts private radioprogram. Men besøget er indberettet til EU som en studietur og møder i Meld. Det viser oplysninger, som Meld og Messerschmidt har sendt til Europa-Parlamentet. Foto: Jens Dresling/Anthon Unger Dansk politik Messerschmidts fond betalte Frankrigstur for minister og kæreste: Så dyr var den

Anders Vistisen (DF) overtog i september Morten Messerschmidts plads som førstemand for Dansk Folkepartis delegation i Europa-Parlamentet. Det skete, efter Morten Messerschmidt i august trak sig efter anklager om identitetstyveri. Foto: Mogens Flindt Dansk politik Nye afsløringer: DF inviterede på Bruxelles-tur for 62.431 kroner

Anders Vistisen (DF) overtog i september Morten Messerschmidts plads som førstemand for Dansk Folkepartis delegation i Europa-Parlamentet. Det skete, efter Morten Messerschmidt i august trak sig efter anklager om identitetstyveri. Foto: Mogens Flindt Dansk politik Nye afsløringer: DF inviterede på Bruxelles-tur for 62.431 kroner Messerschmidt og Dot Wesmann er glade for julen. Før har de sammen udgivet cd'en 'Jul i Europa med Morten og Dot'. Foto: Jan Unger Dansk politik Skattekroner betalte for Messerschmidts julekort til 31.000 kr

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Macron ventes onsdag at udpege ministre til Frankrigs næste regering. Det sker efter anden og sidste runde af valget til Nationalforsamlingen 18. juni.

Centrum-højre partiet MoDem er i alliance med Macrons parti, La République En marche, i parlamentet. De to partier opnåede absolut flertal ved valget. Faktisk vandt Macrons parti flertal også uden stemmerne til MoDem.

31 kommentarer
Vis kommentarer