Model for frivillig AstraZeneca-vaccination er uvis efter møde

Et møde mellem Folketingets partier skabte ingen afklaring om, hvordan frivillig vaccination kan gennemføres

Følg Politik

Der er endnu ikke fundet en løsning på, hvordan coronavaccinen fra AstraZeneca, Vaxzevria, kan tilbydes borgere, der ønsker at få den.

Men det står klart efter et møde mellem Folketingets sundhedsordførere mandag, at der bliver store udfordringer med at gennemføre en sådan ordning.

- Jeg synes umiddelbart ikke, at det ser ud til at være bøvlet værd, siger SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.

- Hvis der kan findes andre gode løsninger, så vaccinerne stadig bliver brugt til det, de er beregnet til, synes jeg, at man skal vælge dem, siger hun.

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Jørgen Skadborg, sagde mandag efter at have læst et oplæg fra Sundhedsstyrelsen, at han har svært ved at se, at læger vil være villige til at vaccinere i en frivillig ordning.

Tidligere mandag kom Sundhedsstyrelsen med en vurdering af, at det vil være muligt at tilbyde frivillig vaccination med AstraZenecas coronavaccine, som styrelsen har sat på pause i øjeblikket.

Sundhedsstyrelsen beskriver imidlertid, at det vil tage 'flere uger' at afklare en række forhold, og gevinsten ved at gøre det vil blive mindre og mindre med tiden, da massevaccinationsprogrammet 'skrider hurtigt fremad'.

Sundhedsordfører Per Larsen (K) siger, at 'vi kan godt læse, hvad der bliver skrevet i Sundhedsstyrelsens rapport. Det er ikke så ligetil'.

- Det er ikke et hårdnakket krav fra os, for hvis det ikke er praktisk muligt, og hvis de praktiserende læger ikke synes, at de vil tage de samtaler, så står vi ikke hårdt på, at det lige nøjagtig skal være løsningen.

- Men vi havde jo gerne set, at man kunne få færdigvaccineret dem, som havde fået første stik, for det syntes vi, var helt oplagt, siger han.

Knap 150.000 danskere har modtaget det første af to stik med AstraZeneca-vaccinen og mangler således ét stik for at være færdigvaccinerede.

Danmark ligger inde med 270.000 doser og forventer at modtage yderligere 325.000 i maj.

Sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R) peger på udfordringer ved modellen med frivillighed med AstraZeneca-vaccinen.

- Vi har fået et udkast, der viser, at det nok kan lade sig gøre, men det er ikke så simpelt og sorthvidt, som nogle gør det til.

- Derfor er det vigtigt at få afdækket for og imod, også i forhold til, hvem der skal give dem, hvem der har det juridiske ansvar, hvad med potentiel erstatning og alt det her, siger han.

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, siger, at modellen er fin på papiret, men også han ser udfordringer med, hvem der kan og skal stå for vaccinationerne.

- Kan det være praktiserende læger, privathospitaler, private vaccinationscentre eller noget helt fjerde? Det skal afdækkes nu, siger han.

Mere fra Ekstra Bladet+

Dem, der i sidste ende betaler regningen for det politiske svigt, er patienterne

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind