Mogens Camre er død

Det mangeårige folketingsmedlem blev 80 år gammel

Arkivfoto: Mogens Flindt
Arkivfoto: Mogens Flindt

Det tidligere folketingsmedlem Mogens Camre er afgået ved døden.

Det oplyser Mogens Camres familie til Ritzau.

Mogens Camre døde mandag. Han blev 80 år gammel.

Mogens Camre var et fremtrædende og ofte provokerende medlem af Dansk Folkeparti, som han blev medlem af i 1999. Forinden var han folketingsmedlem for Socialdemokratiet i perioden 1968-1987.

Den kendte og kontroversielle  politiker sad også i Europa Parlamentet fra 1999 til 2009.

Tog sygeorlov
Mogens Camre sad frem til sin død i Gladsaxe Byråd. Men i sensommeren i år måtte han tage syge-orlov. Camre var på det tidspunkt allerede alvorligt syg og hans kolleger i byrådet var dybt bekymrede for hans tilstand.

Mogens Camre og Lars Hedegaard holder pressemøde på Christiansborg for udgivelsen af bogen
Mogens Camre og Lars Hedegaard holder pressemøde på Christiansborg for udgivelsen af bogen "Den forbudte sandhed." Foto: Joachim Adrian
 

Mogens Camre vil formentligt først og fremmest blive husket som en hård og kontant politiker, som førte an i den hårde tone i indvandrerdebatten.

Han blev dømt for at have overtrådt den såkaldte racisme-paragraf så sent som i februar i år.

- Om jødernes situation i Europa: muslimerne fortsætter hvor Hitler sluttede. Kun den behandling, Hitler fik, vil ændre situationen, skrev Mogens Camre på sin Twitter-profil den 24. juni 2014.

Truet med udmeldelse
Camres mange udtalelser kostede ham adskillige dagbøder og han blev flere gange truet med at blive hældt ud af partiet. Ledelsen i Dansk Folkeparti gjorde dog ikke alvor af truslerne. Måske fordi Camre trods udtalelserne var respekteret i partiet.

Mogens Camre vakte også opsigt, da han på Facebook fastslog, at personer, der angriber politiet, bør skydes. Camres opdatering var en reaktion på, at to betjente i Christiania var blevet ramt af skud.

Selv om Camres kompromisløse adfærd ofte gav ham store problemer, så var det i hvert tilfælde ikke manglende begavelse, der bragte ham i brændpunktet.

Både politiske venner og modstandere anerkendte Mogens Camres åbenlyse intelligens. Camre blev cand.polit. fra Københavns Universitet i 1967 med årets højeste gennemsnit.

Mogens Camre med den daværende hustru Vita Andersen. Foto: Jørgen Sperling
Mogens Camre med den daværende hustru Vita Andersen. Foto: Jørgen Sperling
 

På den private front var det især ægteskabet med forfatteren Vita Andersen, som påkaldte sig mediernes opmærksomhed. Mogens Camre blev dog senere skilt fra den kendte forfatter, som han fik tre børn med.

Mogens Camre fik hurtigt øje på den unge og kvikke Morten Messerschmidt, da sidstnævnte kun var omkring 19 år gammel. Morten blev ansat som assistent for Camre.  De to udviklede et varmt venskab, som nærmest havde karakter af et far og søn forhold.

Morten Messerschmidt respekterede dybt sin politiske læremester, selv om han til tider syntes, at Camre råbte lidt for højt og dermed druknede sine budskaber.

 

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen