Mord, terror og vold: Ministre invaderer ghetto med blodig fortid

Under et stort sikkerhedsopbud vil otte ministre torsdag formiddag troppe op i Mjølnerparken

Her ses politiet under en tidligere episode i Mjølnerparken. FOTO: Kenneth Meyer
Her ses politiet under en tidligere episode i Mjølnerparken. FOTO: Kenneth Meyer
Følg Politik

Sikkerhedsopbuddet bliver enormt, når otte ministre torsdag formiddag besøger Mjølnerparken for at præsentere ghetto-udspillet 'Ét Danmark uden parallelsamfund – ingen ghettoer i 2030'. Boligkvarteret har været fast inventar på de ghettolister, skiftende regeringer har udarbejdet siden 2010.

Og boligblokkene i det københavnske nordvest-kvarter har om noget sted også en blodig og blakket fortid. Det har været skueplads for bandeopgør, narkosalg og havde forbindelser til terrorangrebet i København i 2015. Gerningsmanden Omar El-Hussein var selv opvokset i Mjølnerparken og søgte også tilflugt der i mellem de to attentater ved Krudttønden og Synagogen.

Mjølnerparken

Mjølnerparken er opkaldt efter Thors hammer og stod færdigbygget i 1987.

I følge regeringens ghettoliste bor der 1752 personer i Mjølnerparken.

- 43,5 procent af beboerne er udenfor arbejdsmarkedet.

- 82,1 procent er indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande.

- 2,52 procent er  dømte for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer.

- 53 procent har kun en grunduddannelse.

- Kun 51 procent har den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen( skattepligtige i alderen 15-64 år eksklusive uddannelsessøgende).

Det er især bandekonflikterne, der har trukket negative overskrifter. Indvandrergrupperingen Brothas har i flere år holdt til i Mjølnerparken, og sidste år var der flere skyderier i og omkring kvarteret, da de lå i direkte krig med gruppen Loyal To Familia.  Blandt andet blev den 22-årige Ghassan Ali Hussein dræbt 9. november med flere skud, da han sad i en parkeret bil i Mjølnerparken.

Her ses den bil Ghassan Ali Hussein sad i, da han blev dræbt. POLFOTO
Her ses den bil Ghassan Ali Hussein sad i, da han blev dræbt. POLFOTO

 

22-årig dræbt af skud i Mjølnerparken

I følge Mohammad Aslam, der er beboerformand i Mjølnerparken, så er området dog i dag generelt et sikkert og fredeligt sted. 

Det bakkes også op af, at beboerne i kvarteret er blevet mindre kriminelle . I 2014 havde 3,08 procent af beboerne en dom for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer. I 2017 var det faldet til 2,52 procent.

– Det er mærkværdigt, at det er dem, der sidder bag Folketingets tykke murer, som føler sig utrygge på vores vegne. Kriminaliteten herude falder dag for dag, og flere og flere kommer i arbejde, og de unge herude klarer sig godt i skolen og starter på videregående uddannelser, blandt fordi vi selv har startet lektiehjælp herude. 

– Så jeg forstår ikke den jamren og bulldozer-politik, hvor det gælder om at være hårdest overfor de svageste, siger han.

40 skyderier - så vild var bandekrigen  

Men det er jo en kendsgerning, at Mjølnerparken har været plaget af blandt andet bandeskyderier

– Ja 100 procent og på det tidspunkt var det bestemt ikke trygt herude, men politiet var massivt til stede døgnet rundt. Nu er politiet her ikke længere, fordi der ikke er behov for det, og fordi folk sig trygge, siger Mohammad Aslam. 

Et af tiltagene i regeringens nye ghetto-udspil er dobbelt-straf for kriminalitet begået i ghettoer som Mjølnerparken. Og det er Afdelingsbestyrelsen i Mjølnerparken stærkt utilfredse med.

Programmet

Regeringen præsenterer 'Ét Danmark uden parallelsamfund – ingen ghettoer i 2030'  torsdag den 1. marts i Mjølnerparken i

København. Her deltager statsministeren, justitsministeren, økonomi og indenrigsministeren, beskæftigelsesministeren, udlændinge- og integrationsministeren, børne- og socialministeren, undervisningsministeren og transport-, bygnings- og boligministeren.

Programmet vil være:

- Kl. 10.30: Utilfredse beboere og andre vil samles til en demonstration. 

- Kl. cirka 11.00: Ministrene ankommer til Hothers Plads 12 (i bunden af Midgårdsgade) og går samlet til Mjølnerparkens beboerlokale.

- Kl. cirka 11.10: Præsentation af Ét Danmark uden parallelsamfund – ingen ghettoer i 2030 ved statsministeren og

økonomi- og indenrigsministeren (formand for ministerudvalget om parallelsamfund) i Mjølnerparkens beboerlokale, Mjølnerparken 112.

- Kort pause.

- Kl. cirka 11.50: Uddybende pressemøde med fagministre (justitsministeren, økonomi- og indenrigsministeren, beskæftigelsesministeren, udlændinge- og integrationsministeren, børne- og socialministeren, undervisningsministeren og transport-, bygnings- og boligministeren) i Mjølnerparkens beboerlokale.

- 12.30 - Beboerne afholder pressemøde.

Derfor vil ministrene blive mødt af demonstranter bestående af utilfredse beboere og andre støtter. 

– Det er ikke os, som er værter for regeringen. Det er dem, der administrerer murstenene(Lejerbo, red.) Vi har intet vidst om arrangementet. De har beslaglagt beboerhuset til deres mediestunt og blandt andet smidt nogle ældre kvinder, som skulle have gymnastik der ud, siger Mohammad Aslam.

– Politikerne har på heller ingen måde været i dialog med beboerne inden deres udspil. Derfor vil holde en stille og rolig demonstration med et budskab om, at alle er lige for loven, og at alle - inklusive politikerne - er meget velkommen i Mjølnerparken, siger han. 

Mjølnerparken: Løkke og co. bliver mødt af demonstranter  

PET på mærkerne

Der vil blive passet godt på statsminister Lars Løkke Rasmussen(V) og de syv øvrige ministre, der torsdag besøget Mjølnerparken (POLFOTO)
Der vil blive passet godt på statsminister Lars Løkke Rasmussen(V) og de syv øvrige ministre, der torsdag besøget Mjølnerparken (POLFOTO)
 

Både moddemonstrationen og hele arrangementet vil være nøje overvåget ned til mindste detalje af Københavns Politi og Politiets Efterretningstjeneste (PET), fastslår Hans Jørgen Bonnichsen, fhv. operativ chef i PET.

- Et sådan arrangement med otte ministre på sådan en lokation bliver gennemført i meget tæt samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste, som nøje har vurderet, hvad risikoen er for uro og andre ubehageligheder, siger han.

Han tvivler på, at der vil være en talstærk politistyrke synligt tilstede.

- Men der vil være en helt tilstrækkelig politi-dækning, som bliver suppleret af de enkelte ministres livvagter, og man har inden besøget screenet området, så det er rent for ubehageligheder, siger Bonnichsen.

Ulighed for loven

Bonnichsen bider mærke i, at ministerierne først onsdag eftermiddag offentliggjorde, at Mjølnerparken skulle være scene for et politisk udspil, der skal bekæmpe steder som netop Mjølnerparken.

- Det er i sig selv en sikkerhedsforanstaltning at man ved sent at offentliggøre programmet undgår, at nogen får lang tid til at forberede noget uvelkomment.

Han siger, at det ville være helt utænkeligt, at politiet skulle fraråde ministerierne af blive væk fra Mjølnerparken med henvisning til en sikkerhedsrisiko.

- Deres opgave er at sørge for, at der er sikkert, så det ville være en stor falliterklæring, siger Bonnichsen.

Efter regeringens præsentation vil beboerne også selv afholde et pressemøde.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+