Mossad modsiger Netanyahu om Irans atomprogram

Israels efterretningstjeneste var ikke enig med Netanyahu i, at Iran var kort tid fra at skaffe atomvåben

Følg Politik

Lækkede dokumenter fra den israelske efterretningstjeneste Mossad viser, at tjenesten havde en helt anden opfattelse end premierminister Benjamin Netanyahu, når det handlede om Irans mulighed for at udvikle atomvåben.

Det skriver den britiske avis The Guardian og den arabiske satellitkanal al-Jazeera, der har samarbejdet om de hundredvis af lækkede efterretningsdokumenter.

Da Netanyahu i 2012 talte i FN's Generalforsamling, advarede han om, at Iran kun var et års tid fra at kunne fremstille en atombombe.

Men få uger senere blev det modsagt af en hemmeligstemplet rapport fra Mossad, der konkluderede, at Iran "ikke viser den aktivitet, der er nødvendig for at producere våben", skriver The Guardian.

For at udvikle atomvåben kræves højt beriget uran, som Iran ifølge Mossad altså ikke viste tegn på at være ved at udvikle.

Tidligere i 2012 havde Mossads chef, Meir Dagan, antydet at han var uenig med Netanyahu. I et interview i marts advarede han om at overvurdere faren ved Irans atomare aktiviteter og ved at slå for hårdt på krigstrommerne, skriver al-Jazeera.

De lækkede dokumenter kommer fra Sydafrika, der viser noget af den sydafrikanske efterretningstjenestes kommunikation med spiontjenester i hele verden.

I sidste uge gentog det israelske premierministerkontor, at "Iran er i dag tættere end nogensinde på at opnå beriget materiale til en atombombe". Vurderingen kom som respons på en rapport fra FN's Internationale Atomenergiagentur (IAEA).

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?