Mutti & CO knokler videre for at banke grækerne på plads

Flere uenigheder blokerer stadig for en aftale om Grækenland

Foto:AP
Foto:AP

Det er noget af et historisk langt topmøde, som Eurolandenes stats- og regerings-chefer fortsat har gang i.

Mødet begyndte søndag klokken 16.00 og her mandag morgen klokken 08.00 er der stadig fuldt blus på Mutti & Co.

Mødedeltagerne forsøger fortsat på at nå til enighed om de betingelser, som Grækenland skal opfylde, hvis landet skal have snablen ned i nye lån, der kan holde den synkende skude flydende.

For Eurolandene er det først og fremmest prestigen om euroen og EU landenes samarbejde, der står på spil. For Grækenland truer den regulære bankerot.

Nok er nok
Tysklands Angela Merkel - også kendt som Mutti - har i den grad sat tommelskruerne på den mere og mere slukørede græske premierminister Alexis Tsipras.

Mutti vil en gang for alle have grækerne til at forstå, at blandt andet tyske børnefamilier ikke vil blive ved med at knokle røven ud af bukserne for at holde gange i halv-sløve grækeres indsats på arbejdsmarkedet.

Nu skal ærmene rulles op. Grækerne skal til at betale skat og moms, de kan glemme alt om et sødmefyldt pensionistliv, før de er blevet gråhårede og arbejdsindsatsen skal skrues voldsomt i vejret.

Græsk exit
Hvis Eurolandene ikke bliver enige, så kan resultatet være, at grækerne får en ublid exit ud af euro-samarbejdet.

Et af de forslag, der er på tale, er at overføre værdier for 50 milliarder euro, hvilket svarer til 375 milliarder kroner, til en uafhængig fond, der skal stå for privatisering for at nedbringe den græske gæld.

Fonden skal styres af de græske myndigheder under overvågning af EU's institutioner.

Men her stritter den venstreorienterede græske regering under ledelse af premierminister Alexis Tsipras voldsomt imod.

 

En anden uenighed går på Den Internationale Valutafonds rolle i den græske redningsplan. Tsipras ønsker Valutafondens rolle reduceret.

Det, der står på spil for Grækenland, er udsigten til forhandlinger om en ny støtteordning på måske over 600 milliarder kroner, hvis eurotopmødet når til enighed.

Noget tyder imidlertid på, at Tyskland langt fra er enig med blandt andet Frankrig og Italien, som er knapt så krigeriske indstillede overfor den hårdt pressede premierminister, som både kæmper med EU og det parlamentariske grundlag i sit eget land.

Ikke mindst Italien har grund til en mere afdæmpet retorik. Den italienske økonomi får ikke ligefrem den fornemste karakter i Euro-klassen.

Flere pauser
EU-præsidenten Donald Tusk, der styrer slagets gang på topmødet, har holdt pauser under topmødet for at give tid til bilaterale forhandlinger blandt andet mellem Tsipras, den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den franske præsident, François Hollande.

Kort før klokken 04.30 mandag morgen har Tusk samlet eurotopmødet igen efter en fem timer lang pause, der er brugt til bilaterale forhandlinger. EU-præsidenten har her fremlagt et kompromisforslag, skriver hans talsmand på Twitter.

Angela Merkel lagde allerede op til hårde forhandlinger, da hun søndag eftermiddag ankom til topmødet.

- Der bliver ikke en aftale for enhver pris. Jeg ved, at nerverne er på højkant, men det er vigtigt at afveje fordele og ulemper over for hinanden - både af hensyn til Grækenlands fremtid, men også af hensyn til eurozonens fremtid, sagde Merkel.

Problemer på hjemmefronten
Kilder tæt på forhandlingerne fortæller om en træt og halvsmadret Tsipras på vej tilbage til det græske delegationslokale sammen med sin nyudnævnte finansminister, Euclid Tsakalotos, i en pause mellem møderne.

De hårde krav, som er udarbejdet af eurolandenes finansministre og givet videre til brug på topmødet, sætter på mange områder nærmest Grækenland under administration, og de går samtidig på tværs af mange af de løfter, som Tsipras er valgt på at være imod.

Han kan derfor vente et oprør på venstrefløjen af sit Syriza-parti, hvis han vender hjem til Athen med en aftale på de betingelser, der ligger på forhandlingsbordet i Bruxelles, skriver græske aviser.

Det er et oprør, som Tsipras enten skal slå hårdt ned på, eller også ender krisen med enten nyvalg eller en bred samlingsregering, skriver de græske medier.

Hans arbejdsminister har allerede udtalt, at han ikke kan se Grækenland leve op til de hårde krav.

Eurolandene kræver, at Tsipras og hans regering i lyntempo gennemfører de første vigtige reformer og lovændringer, så de er vedtaget senest på onsdag 15. juli, hvis det skal komme på tale at indlede forhandlinger om en ny støtteordning.

11 kommentarer
Vis kommentarer