Annonce:
Annonce:

Nægter: Jeg løj ikke

Ekspremierminister Boris Johnson erklærer, at alle hans forklaringer om fester under corona var i god tro

Arkivfoto: Pool/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Pool/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Den tidligere britiske premierminister Boris Johnson slår fast, at han ikke har løjet for parlamentet i den såkaldte partygate-skandale, der handler om ulovlige fester i regeringskontorerne under pandemien.

- Jeg er her for at sige - med hånden på hjertet - at jeg ikke løj over for Underhuset, siger Johnson.

Johnson, som onsdag redegør for alle sagens enkeltheder over for et parlamentsudvalg, siger, at alle forklaringer og erklæringer blev afgivet i god tro. Udfaldet af redegørelsen over for udvalget kan blive afgørende for Johnsons politiske fremtid.

Annonce:

Boris Johnson trådte tilbage i begyndelsen af september sidste år. Det skete, efter at en lang række af hans ministre havde taget deres afsked i protest mod en række skandaler. Det drejede sig først og fremmest om fester i Downing Street, mens hele landet var under streng nedlukning under pandemien. Downing Street i London er officiel residens for premierministeren.

Mange venter, at den flamboyante politiker vil vende tilbage til politik på et tidspunkt, men partygate-skandalen kan udelukke det.

Forud for høringen har Johnson skrevet et 52 sider langt dokument, hvor han erkender, at han førte parlamentet bag lyset - men kun fordi hans rådgivere havde forsikret ham om, at reglerne blev fulgt.

– Jeg vildledte ikke Underhuset med vilje, siger han.

Johnson har bedt om undskyldning for festerne, men han har hele tiden stået fast på, at han ikke begik regelbrud selv.

En komité i parlamentet har i de seneste otte måneder efterforsket sagen.

Hvis udvalget konkluderer, at Johnson har løjet, kan det føre til, at det anbefaler, at den tidligere premierminister suspenderes fra parlamentets underhus.

Og hvis parlamentet enes om at suspendere Johnson i mere end ti dage, kan det føre til, at der afholdes et suppleringsvalg om hans plads i Underhuset.

Annonce:

Johnson fik en bøde af politiet, da han deltog i en fest, hvor hans fødselsdag blev fejret i Downing Street i juni 2020, mens landet var lukket ned. Han blev dermed den første premierminister, som har fået en bøde.

Harriet Harman, som leder udvalget, der står for høringen, understregede, at det er afgørende, at ministre taler sandt.

- Hvis man vildleder Underhuset, kan det lyde lidt teknisk, men det har meget stor betydning, sagde hun.

Udvalget offentliggjorde onsdag 110 sider med dokumentation, som skulle vise, at Johnson måtte have vidst, at fester fandt sted, selv om han hævder, at han ikke vidste det.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nej, transkønnnede kan ikke skifte fra mande- til kvindefængsel
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: