Nationalkonservative får supervalg og tager magten i Polen

Sejr kan få betydning for EU's klima- og flygtningepolitik. Danmarks regering håber på pragmatisk samarbejde.

Det første officielle resultat fra søndagens parlamentsvalg i Polen viser, at det nationalkonservative Lov- og Retfærdighedsparti (PiS) som ventet blev valgets store vinder, skriver Reuters.

Partiet med Jaroslaw Kaczynski som leder sikrede sig 37,6 procent af stemmerne. Det er nok til at vippe det regerende parti Borgerplatform (PO) fra magten.

PO fik kun 24,1 procent, og det liberale parti må derfor forlade regeringskontorerne efter otte år.

Det endelige resultat af valget vil blive offentliggjort tirsdag, og det er endnu uklart, om Jaroslaw Kaczynski vil forsøge at regere Polen uden en koalitionspartner.

Valgstedsmålinger viste søndag, at PiS alene kan mønstre et smalt flertal i underhuset.

Hvis det viser sig at holde stik, vil det være det være den største sejr for et enkelt parti i Polen siden 1989, hvor landet gik væk fra den kommunistiske æra.

Men det vil også betyde, at Centraleuropas største land igen får en mere EU-skeptisk regering.

Både EU-Kommissionen og Tyskland, der havde et anstrengt forhold med den seneste PiS-regering i 2007, håber på et godt forhold til den nye regering, der ikke skal ledes af Kaczynski selv, men sandsynligvis får Beata Szydlo som premierminister.

Hun er en mindre splittende figur i både ind- og udland, og også Danmarks udenrigsminister, Kristian Jensen (V), tror og håber på en pragmatisk linje fra Polen.

- Lad nu støvet fra en lang og hård valgkamp lægge sig, og lad os se, hvilken politik regeringen vil føre. Min forventning er, at vi med den kommende regering kan fortsætte det gode, stærke og gensidigt gavnlige samarbejde, siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Resultatet af valget kan få betydning for fordelingen af flygtninge i Europa. PiS vil ikke, som den nuværende regering, tage imod sin EU-andel af 120.000 flygtninge, som strømmer ind i Europa.

Derudover kan EU få problemer med sin klimapolitik op til FN's klimatopmøde i Paris i december, hvor PiS ventes at forsøge at beskytte Polens store kulindustri.

Kristian Jensen anerkender, at Polen er en vigtig brik i det internationale magtspil.

- Polens udvikling og kurs i Europa har stor betydning for Danmark og for EU. Polen er Danmarks tiende største eksportmarked og en vigtig medspiller, når vi skal finde løsninger i EU, i Nato og i Østersø-området. Det er vigtigt, at det fortsætter sådan, siger han.

6 kommentarer
Vis kommentarer