Nato fastholder Irak-mission trods raketangreb og virus

Den træningsmission i Irak, som Danmark efter planen skal overtage i år, kører fortsat - men på lavt blus

Irakiske styrker trænes fortsat af Nato-styrker men på grund af coronavirus og raketangreb på lavet blus.
Irakiske styrker trænes fortsat af Nato-styrker men på grund af coronavirus og raketangreb på lavet blus. "Missionen vil genoptage sine opgaver, så snart situationen tillader det", siger generalsekretær Jens Stoltenberg til udenrigsministre i Nato. (Arkvfoto) Foto: Mohammed Salem/Reuters
Følg Politik

Nato holder fast i sin træningsmission i Irak, som dog for tiden er trappet ned på grund af coronavirus. Alliancen vil samtidig undersøge, om den kan engagere sig yderligere i Mellemøsten og i Nordafrika.

- Missionen vil genoptage sine opgaver, så snart situationen tillader det, siger generalsekretær Jens Stoltenberg på et møde med Natos udenrigsministre.

Nato Mission Irak (NMI), som Danmark efter planen skal overtage ledelsen af senere i år, 'fastholder en tilstedeværelse i Bagdad og fortsætter sit samarbejde med irakiske institutioner'.

Efter mødet bekræfter udenrigsministeren tilbuddet fra Danmark, og han pointerer, at Nato trods coronakrisen skal opretholde sine kerneopgaver med afskrækkelse og krisestyring.

- Danmark fastholder, og det understregede jeg også på mødet, sit tilbud om at overtage ledelsen af Natos mission i Irak. Arbejdet fortsætter ufortrødent. Det handler om at bekæmpe Islamisk Stat, siger Jeppe Kofod (S).

Alliancen diskuterede på mødet torsdag desuden, om man kan kaste sig over yderligere opgaver i Mellemøsten og Nordafrika.

Det giver, mener Kofod, god mening. For det 'handler både om irakernes sikkerhed', men også om 'Europas og Danmarks sikkerhed'.

- Vi har store udfordringer i den region. Både med Irak og Islamisk stat. Men terrorbevægelserne er jo i et bælte af lande - også nede i Sahel.

- Her deltager Danmark både i FN-regi og i den fransk-ledelse antiterror-operation. Det er vigtigt, at Nato spiller en rolle dér i forhold til at bekæmpe rødderne, siger Kofod.

Danmark har længe leveret et træningsbidrag i Irak. Det er sket via den internationale koalition til bekæmpelse af Islamisk Stat.

18. marts i år meddelte Forsvaret, at man ville stoppe med træningen, pakke sammen og sende de trænende soldater hjem fra basen al-Asad.

Det skete efter en periode med raketangreb på basen. Først blev missionen sat på pause, da Iran angreb i januar. Angrebene fortsatte senere.

Derpå tog spredningen af coronavirus til, og Irak udskød træningen for at rette fokus på inddæmning af virus.

Forsvaret i Danmark besluttede så at indstille træningsmissionen, mens det øvrige danske bidrag til Operation Inherent Resolve skulle forblive uændret.

Ifølge Stoltenberg opretholder NMI en træning i Irak. Men den er aktuelt på lavt blus.

Nato har haft en træningsmission i Irak siden 2018. I en aftale med USA har Nato tilbudt at øge sin tilstedeværelse. Det arbejde godkendte udenrigsministrene på mødet torsdag.

Målet er, at Nato skal lette en del af byrden på den USA-ledede koalition, som har båret den tungeste del.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+