Nato overvejer at opruste ved grænsen til Rusland

De baltiske lande frygter deres russiske naboer, og de har derfor angiveligt bedt Nato om hjælp

Nato overvejer at opruste nær Ruslands grænser, siger den amerikanske forsvarsminister Ash Carter til nyhedsbureauet Reuters mandag aften.

- Det er en mulighed, som vi diskuterer, siger Carter til en samling journalister på et officielt besøg til Tyskland.

Det er de baltiske lande, Estland, Letland og Litauen, som tilsluttede sig Nato i 2004, der har bedt om en større tilstedeværelse af Nato-tropper af frygt for Rusland, der annekterede Krim-halvøen fra Ukraine i 2014.

Ifølge den amerikanske avis The Wall Street Journal vil Nato opruste med 4000 soldater i området, der skal indsættes af USA og dets nærmeste allierede. Angiveligt er der tale om 2000 amerikanere, 1000 tyskere og 1000 briter.

- Vi er involveret i diskussionerne (om indsættelse af soldater red.). Jeg har bare ikke lyst til at gisne om, hvad udfaldet bliver, siger Ash Carter ifølge Reuters.

Regeringskilder oplyser til Reuters, at Nato generelt sigter mod at skabe mere aktivitet blandt sine styrker i Europa for at modsvare "aggressiv" russisk adfærd.

USA har allerede budgetteret med at øge antallet af militærøvelser samt at uddanne flere soldater i Europa. I april varslede amerikanerne, at de ville indføre et rotationsprincip, hvor landet rykker kamptropper rundt til forskellige lande i Europa.

Ash Carters tur til Tyskland vil blandt andet indeholde et møde med kommende Nato-general Curtis Scaparrotti, der skal lede Natos militære operationer i Europa.

Scaparrotti sagde under en høring i Senatet i april, at Rusland udviser "en stigende aggressiv adfærd, der er i strid med international lovgivning."

15 kommentarer
Vis kommentarer