Nervekrig om græsk euro-fremtid - uret tikker

Hvor der er en vilje, er der en vej, lyder det fra den tyske forbundskansler, Angela Merkel, i Bruxelles

Følg Politik

Mens uret tikker videre mod en ny deadline i den græske gældskrise, fortsætter nervekrigen i Bruxelles.

Både den tyske forbundskansler, Angela Merkel, den franske præsident, François Hollande, og Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, er i Bruxelles til topmøde mellem EU og de latinamerikanske og caribiske lande.

Men det var onsdagen igennem usikkert, om de tre EU-ledere faktisk ville ende med at sætte sig sammen og tale om krisen.

- Målet er at beholde Grækenland i eurozonen. Min tilgang til sagen er, at hvor der er en vilje, er der en vej, sagde Angela Merkel, da hun ankom til Bruxelles.

- Vi har ikke aftalt noget endnu, men hvis den græske premierminister vil tale med os, vil vi selvfølgelig gøre det, sagde hun.

François Hollande advarede ved ankomsten mod løsninger, der vil være "dårlige for Grækenland, for EU og for eurozonen".

- Der skal handles hurtigt nu, lød det fra den franske præsident.

EU-Kommissionen modtog tirsdag morgen et forsinket udspil fra grækerne, der skal gennemføre reformer for at være i stand til at kæmpe sig fremad mod en sund økonomi.

Men ifølge Kommissionens cheftalsmand, Margaritis Schinas, er reformforslagene stadig utilstrækkelige til at slå bro mellem grækerne og deres utålmodige kreditorer.

- Kommissionen mener, at bolden helt klart er på den græske banehalvdel, sagde cheftalsmanden.

Den seneste låneaftale, hvor Grækenland fik første del af et kriselån mod løfter om at gennemføre reformer, udløber den 30. juni.

Senest samme dag skal grækerne betale fire låneafdrag på i alt 1,5 milliarder euro til Den Internationale Valutafond (IMF).

Statskassen i det gældsplagede euroland er stort set tømt, og Grækenland kan formentlig kun undgå statsbankerot, hvis de internationale långivere frigiver nye milliardlån ved udgangen af juni.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+