Netanyahu hyldet efter 'Game of Thrones' tale

Israels premierminister kørte sit eget spil: Blev hyldet som en amerikansk præsident - men nu kommer reaktionerne

Stående klapsalver og jubeludbrud gentog sig under den 40 min. lange tale. 
(Foto: AP)
Stående klapsalver og jubeludbrud gentog sig under den 40 min. lange tale. (Foto: AP)

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Han kom ind som Israels premierminister, men Benjamin Netanyahu forlod om ikke andet for kort tid siden Kongressen i Washington nærmest som en amerikansk præsident.

Den over tre minutter lange stående applaus ved hans ankomsten blev aflyst af tilsvarende jubeludbrud og gentagende stående klapsavler under hans 40 min. lange bandbulle mod Iran og resulterede i en endnu længere stående hyldest under sin exit.

- Ren retorik. Ingen handling og ingen nye idéer, lød den første skarpe kritik ifølge CNN fra Det Hvide Hus, som har opponeret og udtrykt stærk utilfredshed med premierministerens besøg.

Iran og ISIS går ud på et
Trods de indledende obligatoriske høflighedsfraser om den ’gode historiske alliance’ mellem USA og Israel, gik Netanyahu hurtigt over til det han så som ’sin pligt til at tale om et emne, der truet mit land og mit folk.’

- Iran er ikke kun en trussel mod Israel men mod hele verden, proklamerede Netanyahu og sammenlignede retorisk de fundamentalt forskellige grundpiller hos de to nationer USA og Iran – med hhv. jagten på frihed og lykke stillet overfor død, tyranni og stræben efter jihad.

- Vi må stå sammen for at stoppe Irans fremfærd af terror. Irans regime er radikalt som nogen sinde før. Deres ideologi er dybt rodfæstet i militant Islam, og vil derfor altid være en fjende til USA, sagde han og sammenlignede dermed direkte Iran med terrororganisationen ISIS ved at sige, at sidstnævnte benytter våben som 'slagterknive og Youtube' og førstnævnte 'atombomber'.

Se også: Derfor skummer Obama over sin uønskede 'ven'

Game of Thrones
- Iran og ISIS kæmper for Islams trone. De er bare uenige om, hvem af dem, der skal sidde der. I denne dødelige 'Game of Thrones' er der ikke plads til USA eller Israel, til jøder eller kristne, moderate muslimer eller kvinders rettigheder. Når det kommer til Iran og ISIS er fjenden af jeres fjende også jeres fjende, slog den israelske premierminister fast til stående klapsalver.

Det er under to måneder siden, at Obama selv stod på samme talerstol og holdt sin State Of The Union tale til nationen til mindre klapsalver og truede med at smide Veto-kortet, hvis atomaftalen med Iran blev forsøgt smadret.

Det benspænd skulle han så opleve i dag. Men i form af en udenlandsk kollega.

Netanyahu var omvendt ikke sen til at benytte samme trick som sin amerikanske kollega og henledte bl.a. forsamlingen på en indbudt gæst – Holocaust overleverer og Nobelprismodtager Elie Wiesel, der skulle minde forsamlingen om ordene 'Never Again'.

Netanyahu advarede igen og igen om at indgå en aftale med ’det radikale regime Iran’,  som han afkrævede tre ting, før verdens ledere burde skrive under: ’At stoppe aggressionen mod deres naboer og i Mellemøsten, at stoppe støtten af terror i verden, og ikke mindst at stoppe truslen mod Israel.’

Se også: Netanyahus besøg udløser politisk ballade i USA

Nedladende tale
- Ellers vil det føles som at vinde slaget men tabe krigen. Jeg kan kun fremskynde verdens ledere til ikke at begå fortidens fejl, kom det fra Netanyahu, der står foran et Israelsk valg om få uger.

Udover den korte reaktion fra Det Hvide Hus, hvor Obama hidtil har nægtet at møde sin israelske kollega under hans besøg, er om ikke iskold luft så i hvert fald stikflammer allerede skudt retur mod Benjamin Netanyahu.

- Denne tale var direkte taget ud af et Dick Cheney manuskript og slår fast af en atomkrig er uundgåelig. Jeg brød mig ikke om den nedladende tone, hvor han indikerer, at vi ikke forstår truslen fra Iran. Men det var da rart af ham, at minde os om det, lød kritikken kort efter fra John Yarmuth, formand for Husets demokrater ovenpå den omtalte tale.

Samtidig med Netanyahus ord i Kongressen sad udenrigsminister John Kerry om forhandlingsbordet med netop Iran i Schweiz.

1 af 4 
2 af 4 Kindkys og håndtryk bliver der ingen af i denne omgang, når Netanyahu er i USA. (Foto: AP)
3 af 4 Demonstranter under Netanyahus besøg i Washington. (Foto: AP)
4 af 4 Stående klapsalver og jubeludbrud gentog sig under den 40 min. lange tale. (Foto: AP)
85 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere