Netanyahu i bøn til rival: - Nationen venter os

Israels premierminister siger, at han foretrækker en højreregering. Men det er ikke muligt efter valg

Benjamin Netanyahu og hans rival Benny Ganz hilser på hinanden til en mindeceremoni for den tidligere præsident Shimon Peres. Foto: Ritzau Scanpix
Benjamin Netanyahu og hans rival Benny Ganz hilser på hinanden til en mindeceremoni for den tidligere præsident Shimon Peres. Foto: Ritzau Scanpix
Følg Politik

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, opfordrer sin politiske modstander Benny Gantz til gå med i en samlingsregering med Likud.

Valget i Israel tirsdag endte med dødt løb mellem de to kandidater.

Benny Gantz leder partiet Blåt og Hvidt. Han meddeler, at han klokken 13 dansk tid vil kommentere opfordringen fra Netanyahu.

I en videobesked siger Netanyahu, at han og hans Likud-parti ville foretrække at danne en højreorienteret koalition. Men resultatet af valget viser, at det ikke er muligt.

- Under valgkampen opfordrede jeg til, at der etableres en højreorienteret regering, men til min ærgrelse så viste valgresultatet, at det ikke kunne lade sig gøre.

- Benny - vi må danne en bred samlingsregering allerede i dag. Nationen venter af os - forventer af os - at vi viser ansvar, og at vi søger samarbejde, siger han.

Kæmper for overlevelse
Netanyahu kæmper i disse uger for sin politiske overlevelse. Han ventes inden for få uger at blive anklaget for korruption.

Der har været mange spekulationer i den israelske presse om, at hans første mål har været at få et flertal bag en regering, der kan give ham immunitet mod anklagerne.

Gantz har tidligere udtrykt ønske om et samarbejde med Likud i en samlingsregering. Men det skal være en regering helt uden Netanyahu.

Han sagde onsdag, at han håber på en 'god og ønskelig samlingsregering'.

Det endelige valgresultat foreligger endnu ikke torsdag formiddag. Ved midnatstid var 95 procent af stemmerne optalt.

De viser dødt løb mellem de to store partier Likud og Blåt og Hvidt.

- I det her valg er der ingen klar vinder. Derfor siger jeg til dig, Benny: Lad os samarbejde for at bringe staten Israel i sikker land, siger Natanyahu til sin politiske modstander Ganz ifølge Reuters.

Valget tirsdag fandt sted kun fem måneder efter, at Israel sidst holdt et parlamentsvalg. Her var opgøret også meget tæt, og de efterfølgende måneder viste, at ingen af parterne kunne samle en koalition med flertal.

Netanyahus rival vil danne regering

Kæmper for sit politiske liv

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort
LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+