Netanyahus besøg udløser politisk ballade i USA

Den israelske premierministers besøg i USA de næste to dage er 'destruktivt', mener den amerikanske regering

Netanyahus besøg skaber ravage i USA. (Foto: AP)
Netanyahus besøg skaber ravage i USA. (Foto: AP)

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, lander søndag aften i USA, og han bringer splid med sig.

Præsident Barack Obama er rasende, fordi han aldrig blev orienteret om besøget, og fordi Netanyahu vil bruge sine to døgn i USA til at modarbejde Obamas politik over for Iran.

Se også: Israel udvider ulovlige bosættelser med rekordfart

Det er den republikanske formand for Repræsentanters Hus, John Boehner, der har inviteret Netanyahu til at tale til den republikansk ledede kongres. Det Hvide Hus vil intet have med ham at gøre, og det samme gælder en lang række demokratiske medlemmer af Kongressen.

De mener, at han kommer for at hjælpe republikanerne med at tryne præsidenten.

Obamas sikkerhedspolitiske rådgiver, Susan Rice, kaldte i sidste uge Netanyahus besøg 'destruktivt'.

Obama er ikke tilfreds. (Foto: AP)
Obama er ikke tilfreds. (Foto: AP)
 

Det har i flere år stået klart, at Obama og Netanyahu har et iskoldt forhold til hinanden. Den amerikanske præsident anser Netanyahu for utilregnelig og illoyal. Især ved at udvide bosættelserne i de besatte palæstinensiske områder, mens USA arbejder for en fredsaftale, der skal føre til en tostatsløsning.

Og hjemme i Israel skaber Netanyahus besøg splid, fordi det finder sted kun få uger før det israelske valg. Oppositionen ser det som et forsøg på at føre israelsk valgkamp i USA.

Se også: Mossad modsiger Netanyahu om Irans atomprogram

Netanyahu siger, at hans formål er at forhindre, at stormagterne indgår en atomaftale med Iran. Han hævder, at en sådan aftale vil være en trussel mod Israel.

- Jeg tager på en skæbnetung, ja historisk mission, fortalte han i Tel Avivs lufthavn før afgangen til USA.

Men mange israelere er bekymret for, at han overspiller sit kort. At han gambler med det gode forhold, som Israel altid har haft til de to store amerikanske partier.

Netanyahu skal under sit besøg tale til den årlige konference i den amerikansk-jødiske paraplyorganisation Aipac.

Se også: Vagthund advarer: Israel bygger 430 bosætterboliger

Jødiske organisationer i USA har udtrykt ængstelse for, at Netanyahu overtræder en magisk grænse ved at fremstå fjendtlig over for Obamas demokrater. At han ignorerer, at de jødiske vælgere i USA overvejende stemmer demokratisk.

Republikanerne i Kongressen fryder sig imidlertid. De ser det som en chance til at udstille manglerne i Obamas udenrigspolitik.

USA og stormagterne har under følsomme forhandlinger med Iran aftalt, at der senest med udgangen af juni skal indgås en atomaftale. USA og de vestlige lande vil være sikre på, at Irans atomprogram ikke bruges til at udvikle atomvåben.

47 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere