Niger parat til at diskutere hjemsendelser fra Europa

EU vil påtage sig sit ansvar, men det skal Afrika også gøre, siger EU-formand ved ankomsten til topmøde

Niger er som udgangspunkt parat til at diskutere hjemsendelser af afrikanske migranter, der har fået afslag på at opholde sig i Europa.

Det siger Nigers præsident, Mahamadou Issoufou, onsdag ved ankomsten til topmødet mellem EU og Afrika, der holdes i Valletta på Malta.

På topmødet, som over 50 lande fra EU og Afrika deltager i, vil EU-lederne forsøge at få de afrikanske lande til at tage de økonomiske migranter, der bliver afvist i Europa, tilbage mod løfter om flere penge til de afrikanske lande.

- Vi er åbne over for at diskutere det spørgsmål, men det hele kommer an på betingelserne, siger Issoufou, der samtidig understreger, at topmødet også handler om at sikre lovlige muligheder for afrikanske migranter i Europa.

Premierminister Xavier Bettel fra det luxembourgske EU-formandskab siger, at EU og Afrika er partnere, og at "vi er i stand til at hjælpe".

- Vi er her for at påtage os vores ansvar, og det skal Afrika også gøre. Men hvis man tror, at der så ikke er nogle problemer i morgen ... det tror jeg ikke på, siger Xavier Bettel.

Efter 166 dages venten får Nigeria ny strømlinet regering

Udenrigsminister Sameh Hassan Shukry, der repræsenterer Egypten på topmødet, siger, at migration er en udfordring, som alle må se i øjnene og tage ansvar for - og det har Egypten gjort ved gennem årene at tage imod og integrere over fem millioner migranter.

- De, der har evnen og ressourcerne, må påtage sig en større del af ansvaret for at håndtere denne vigtige udfordring, siger den egyptiske udenrigsminister.

Europaparlamentets formand, Martin Schulz, siger ved ankomsten til topmødet, at der ligger en lang liste af udfordringer foran både EU og Afrika, herunder hjemsendelser af de økonomiske migranter, der bliver afvist i Europa.

Men topmødet handler også om at blive bedre til at anerkende og bekæmpe de grundlæggende årsager til migrationen.

- Jeg forventer, at dette topmøde bliver udgangspunktet for et bedre og dybere samarbejde mellem EU og Afrika, siger Martin Schulz.