Nikoofar udelukkes fra online-spil

Flere af de største spilvirksomheder har tilsyneladende blokeret iranske spillere, fortæller iransk spiljournalist

Hamidreza Nikoofar arbejder til dagligt som spildesigner Foto: Hamidreza Nikoofar
Hamidreza Nikoofar arbejder til dagligt som spildesigner Foto: Hamidreza Nikoofar

Det iskolde forhold mellem USA og Iran har angiveligt fået direkte konsekvenser for helt almindelige mennesker, der spiller computer.

De to lande har været i strid siden halvfemserne, hvor den amerikanske regering har haft mistanke om, at Iran var i gang med at udvikle atomvåben. Det resulterede i sanktioner, men i 2015 blev de sat i bero i forbindelse med atomaftalen.

Roen varede dog kun frem til sidste år, hvor Donald Trump meddelte, at han trækker USA ud af atomaftalen, og sanktioner blev genindført.

Se også: Donald Trump trækker USA ud af atomaftalen med Iran og genindfører sanktioner

Nu er striden kommet dertil, at nogle af verdens største spiludbydere har blokeret for adgangen i Iran.

Blandt de firmaer der blokere iranske gamere er Fifa-producenten Electronic Arts (EA), der informerer om blokaden på deres internetforum.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Hamidreza Nikoofar opdagede udelukkelsen i forbindelse med udgivelsen af Apex Legends Foto: Hamidreza Nikoofar
Hamidreza Nikoofar opdagede udelukkelsen i forbindelse med udgivelsen af Apex Legends Foto: Hamidreza Nikoofar
 

Hamidreza Nikoofar er iransk spiljournalist og spiludvikler, og han fortæller, at han opdagede blokeringen i sidste uge i forbindelse med udgivelsen af det populære Apex Legends, der kaldes en konkurrent til Fortnite:

'Jeg kunne ikke komme ind i spillet på mit eget netværk, men da jeg brugte en udenlandsk VPN kunne jeg godt', skriver i en e-mail til Ekstra Bladet.

En VPN omdirigerer internettet således, at spillet tror, at du spiller fra et andet land.

Flere steder på EA's fora fremgår det, at spillere fra Iran ikke kan tilgå spillene online.

Politisk indflydelse
Ifølge Hamidreza Nikoofar er det amerikanske sanktioner, der er skyld i udelukkelsen.

'Jeg kontaktede supporten sammen med en ven, men så snart vi nævnte, at vi var fra Iran lukkede de chatten', lyder det fra den 28-årige Iraner.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Hamidroza forsøgte at få et svar fra EA's kundeservice Foto:Hamidreza Nikoofar
Hamidroza forsøgte at få et svar fra EA's kundeservice Foto:Hamidreza Nikoofar
 

Til hverdag bor han i Tehran i Iran, hvor han arbejder med at udvikle spil. Ekstra Bladet har været inde på den tråd, hvor der bliver spurgt ind til sagen. Her bekræfter en supporter fra EA, at der er lukket ned for Iran:

'I øjeblikket er det ikke muligt at spille spillet fra Iran, da vi handler efter overensstemmelserne med de amerikanske embargoer og sanktioner,' skriver 'EA-Andy', Community Manager.

Hamdreza Nikoofar ville ønske, at EA lagde kortene på bordet.

'EA er måske presset af lovgivningen, men de kan i det mindste sige, at vi ikke kan spille deres spil, fremfor at de løber fra problemet,' fortæller han.

Ikke første gang
Det er ikke første gang, at iranere er blevet udelukket fra deres spilprofiler. I 2012 blev World of Warcraft servere lukket i Iran. Dengang svarede spiludvikleren Blizzard, at de blev nødt til at handle efter den amerikanske lov.

Både World of Warcraft og flere af EA's spil har det, der hedder 'live services.'

Det betyder kort fortalt, at man skal være online, for at man kan spille. Et af de spil er eksempelvis EA's nye satsning kaldet Anthem, der udkommer d. 22 Januar. Hamidreza Nikofaar har købt spillet, men kan ikke spille det.

'Jeg elsker udviklerens spil, så jeg har købt spillet inden det er kommet ud. Det kostede omkring 60 dollars, men jeg kommer ikke til at kunne spille det,' fortæller han.

'Jeg er bare en 28 årig spiludvikler, der har lyst til at nyde spil ligesom resten af verdenen.'

Ikke kun EA
Men det er ikke kun spil fra EA, der ikke kan spilles i Iran. Spil som det anmelderroste Red Dead Redemption 2's online-del kan heller ikke spilles i det mellemøstlige land, fortæller Hamidreza Nikoofar.

Ekstra Bladet har forsøgt at få kommentarer fra både EA og udvikleren af Red Dead Redemption 2 Rockstar, men ingen af spilproducenterne er vendt tilbage.

46 kommentarer
Vis kommentarer