Nordiske ministre: Migrantkrisen presser ytringsfriheden

Ytringsfrihed trues af intolerante grupper og fremmedhad, siger nordiske kulturministre ved møde i Finland

Ytringsfriheden trykkes af en anspændt økonomi samt situationen med mange flygtninge og migranter i de nordiske lande. Det har påvirket tilliden til den nordiske model med et demokratisk, åbent og inkluderende samfund.

Sådan siger kulturminister Bertel Haarder (V) og de andre nordiske kulturministre ved deres møde i den finske hovedstad Helsinki. Her har de udsendt en erklæring om at fremme kulturel ytringsfrihed.

- Angreb på (kulturel) ytringsfrihed fra intolerante individer og grupper, hate speech, racisme og fremmedhad udgør en afvisning af en af demokratiets fremmeste forudsætninger: At alle kan deltage i debatten som frie og lige individer, skriver ministrene.

De nordiske kulturministre vil bevare kulturen som et frit og åbent område at udtrykke sig i. De henviser til støtten til et væld af kulturelle udtryk, som FN's organisation Unesco i 2005 beskyttede i sin konvention om kulturel mangfoldighed.

Kulturministrene støtter, at Unesco globalt overvåger kunstnerisk frihed, ligestilling mellem køn, deltagelse i civilsamfundet og digitale udfordringer.

- Vi står fast på at bekæmpe trusler mod (kulturel) ytringsfrihed. Vi, de nordiske kulturministre, lover at opretholde disse værdier i vore lande og i nordiske såvel som europæiske beslutninger og samarbejde, hedder det i udtalelsen.

Den finske kultur- og undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen, understreger, at alle nordiske lande prioriterer integration af flygtninge og indvandrere.

- Kultursektoren og civilsamfundet spiller en afgørende rolle i at løse denne svære opgave og sikre sammenhængskraften i vores samfund. Det er naturligt, at vi samarbejder om at løfte denne store udfordring.

8 kommentarer
Vis kommentarer