Nordkorea: Det er et 'alvorligt terrorangreb'

Ved et røveri på Nordkoreas ambassade i Madrid blev flere ansatte overfaldet, og dokumenter blev stjålet

Foto: AP
Foto: AP

Der var tale om et 'alvorligt terrorangreb', da en gruppe personer i slutningen af februar trængte ind på Nordkoreas ambassade i Spaniens hovedstad, Madrid, og blandt andet stjal computere og dokumenter.

Sådan lyder det fra en talsmand for Nordkoreas udenrigsministerium i styrets første officielle kommentar til hændelsen.

I alt ti personer tiltvang sig 22. februar adgang til den nordkoreanske ambassade i Madrid. Personerne kom fra blandt andet USA, Mexico og Sydkorea, har Spaniens Højesteret tidligere oplyst.

Nordkorea trækker ansatte fra fælles koreansk kontor

Ifølge Højesteretten er der fundet bevis for en række forbrydelser begået på ambassaden. Herunder ulovlig indtrængen, trusler og tyveri.

Under røveriet blev flere ansatte på ambassaden desuden overfaldet.

Repræsentanten for Nordkoreas udenrigsministerium efterlyser nu yderligere efterforskning af sagen.

- Vi vil vente tålmodigt på resultatet.

- Ulovlig indtrængen og besættelse af en diplomatisk mission samt tyveri er et alvorligt brud på en stats suverænitet og en åbenlys overtrædelse af international lov, siger talsmanden ifølge det statslige nyhedsbureau i Nordkorea, KCNA.

Det er tidligere beskrevet, at personerne, der brød ind på ambassaden, omtaler sig selv som 'medlemmer af en menneskerettighedsbevægelse, der kæmper for frigørelsen af Nordkorea'.

Gruppen formåede at slippe væk efter aktionen. En dommer i Spanien har udstedt en arrestordre på to af de mistænkte, som ifølge de spanske myndigheder er flygtet til USA.

Trump går imod sine egne: - Kan godt lide Kim

Spaniens Højesteret har oplyst, at det amerikanske forbundspoliti, FBI, efter episoden i Madrid blev tilbudt stjålne dokumenter fra ambassaden.

Det var angiveligt gruppens leder - en mexicansk statsborger med bopæl i USA - der tog kontakt til FBI i kølvandet på røveriet.

Ifølge Nordkoreas udenrigsministerium holder styret et skarpt øje med rygter om, at FBI var involveret i episoden i Madrid.