Nordkorea sprænger bygning i luften i grænseområde

Hæren i Nordkorea overvejer at genindsætte soldater i demilitariserede zoner ved grænsen til Sydkorea

Kim Jong-uns søster, Kim Yo-jong, har advaret Sydkorea om
Kim Jong-uns søster, Kim Yo-jong, har advaret Sydkorea om "gengældelse", som kan omfatte militæret. (Arkivfoto) Foto: Pool New/Reuters

Nordkorea sprængte tirsdag et forbindelseskontor i luften i grænsebyen Kaesong, hvor det tidligere har holdt møder med repræsentanter fra Sydkorea.

Ødelæggelsen af kontoret er en symbolsk handling, som kommer efter flere dage med ophedet retorik mod Sydkorea.

Nordkoreas militær truede tidligere tirsdag med at genindsætte sine styrker i de afvæbnede grænseområder, der skiller landet fra Sydkorea. Det fremgår af en erklæring fra militæret, der er offentliggjort af Nordkoreas statslige nyhedsbureau, KCNA.

I den seneste uge har Kim Yo-jong, søster til den nordkoreanske leder Kim Jong-un, meddelt, at hun har afbrudt hotlines og nedlagt forbindelseskontoret, som nu er ødelagt. Møder i bygningen skulle forbedre dialogen mellem landenes regeringer.

Spændingerne mellem de to lande er vokset, siden nordkoreanske afhoppere angiveligt sendte omkring 50.000 propaganda-flyveblade indover grænsen til Nordkorea.

Styret i Nordkorea har krævet, at Sydkorea griber ind over for flyvebladene, der kritiserer den nordkoreanske leder, Kim Jong-un.

Der har mange gange tidligere været sendt propaganda frem og tilbage over grænsen. Flere politiske iagttagere mener, at striden om afhopperne er et påskud, da nordkoreanerne traditionelt skaber krise for at fremtvinge forhandlinger.

- Det nordkoreanske regime bruger krisen om afhopperne som påskud til at få sydkoreanerne til at gøre indrømmelser. Flyveblade med propaganda er et påskud og en undskyldning for at skabe en krise og udøve pres på styret i Seoul, siger Duyeon Kim, som er seniorrådgiver i Den Internationale Krisegruppe - en uafhængig tænketank i Bruxelles.

Han fremsatte vurderingen i weekenden.

Tirsdag oplyser den nordkoreanske hær, at Nordkorea er ved at gennemgå en plan for at 'genindsætte hæren i de zoner, der er blevet demilitariseret som følge af aftalen mellem nord og syd'.

Planen indeholder også elementer, der skal 'omdanne frontlinjen til en fæstning og styrke den militære årvågenhed mod syd yderligere', oplyser Nordkoreas hær i erklæringen fra KCNA.

I 2018 underskrev de to landes ledere ellers en erklæring, hvori de lovede at arbejde for gøre Den Koreanske Halvø atomvåbenfri og indstille alle 'fjendtlige handlinger'.