Norge ønsker international domstol til IS-krigere

Den norske justits- og indvandringsminister støtter et svensk forslag om at oprette domstol til IS-krigere.

Norske statsborgere, som har kæmpet for den militante gruppe Islamisk Stat (IS), bør retsforfølges ved en international domstol.

Det siger den norske justits- og indvandringsminister, Tor Mikkel Wara, fra det indvandringskritiske Fremskrittspartiet.

- Jeg synes, det er helt rigtigt at undersøge, om den mulighed findes, lyder det fra den norske minister.

Tor Mikkel Wara siger, at han støtter et forslag fra Sverige om at oprette en international domstol til IS-krigere.

- Det handler om bestialske drab, forherligelse af vold og om, hvad mange vil kalde forbrydelser mod menneskeheden. Så den første mulighed bør være at se, om vi kan straffe forbrydelserne, hvor de er sket, siger han.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) giver også udtryk for støtte til det svenske forslag.

- Jeg har i dag afholdt et møde med mine nordiske kolleger. Jeg ser positivt på at undersøge mulighederne for en international domstol og vil gå konstruktivt ind i drøftelserne, siger han til Ritzau.

Tidligere har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) også udtrykt interesse for at finde en løsning i samarbejde med andre lande.

- Jeg synes ikke, vi har udtømt mulighederne for at have en international samtale om, hvad vi stiller op med det her, sagde han 26. februar.

IS er meget tæt på at blive udryddet fra alle landområder i Syrien.

Det har sat gang i debatten om, hvad der skal ske med de europæiske statsborgere, der de seneste år har kæmpet under gruppens fane.

Den norske justits- og indvandringsminister understreger, at det er en forudsætning, at retssikkerheden varetages på en god måde.

- Der er mange forberedelser, som må gøres, før en sådan domstol kan oprettes, siger han.

Morgan Johansson, den svenske justits- og migrationsminister, ser store fordele ved at retsforfølge IS-krigere i regionen i samme region, hvor forbrydelserne har fundet sted.

- Efter krigen i Jugoslavien oprettede men et tribunal her i Europa. Efter folkedrabet i Rwanda oprettede man et tribunal i Afrika. Jeg mener, at dette er en situation, hvor man kan benytte sig af samme model, siger Johansson til NTB.

Den svenske minister henviser til, at det er i regionen man finder vidner og bevismateriale.

Han pointerer også, at en international domstol vil kunne opbygge de specialiserede kompetencer, som der er brug for i efterforskningen af forbrydelserne.

Sverige, som ikke har taget stilling til, hvilket land tribunalet bør ligge i. håber, at de nordiske lande i fællesskab vil kæmpe for en virkeliggørelse af idéen.