Norsk minister: Thunberg er ude på en lidt farlig kurs

Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg får kritik efter blandt andet at have kaldt COP26 for en fiasko

Greta Thunberg kaldte klimatopmødet COP26 for en fiasko, da hun fredag holdt en tale i skotske Glasgow. Foto: Daniel Leal-Olivas/Ritzau Scanpix
Greta Thunberg kaldte klimatopmødet COP26 for en fiasko, da hun fredag holdt en tale i skotske Glasgow. Foto: Daniel Leal-Olivas/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Det er ikke særlig konstruktivt, når Greta Thunberg langer benhårdt ud efter verdens politikere ved klimatopmødet COP26. Sådan lyder det blandt andre fra Norges klima- og miljøminister.

- Når man siger, at politikken ikke har nogen betydning, og at man nærmest bare kunne lade være med at mødes, så er man ude på en lidt farlig kurs, siger klima- og miljøminister Espen Barth Eide til norske NRK.

Den 18-årige, svenske klimaaktivist Greta Thunberg stod fredag i spidsen for en demonstration i forbindelse med GOP26 i skotske Glasgow. Her kaldte hun i en tale blandt andet klimatopmødet for en fiasko.

Men det fører ikke meget godt med sig, når en af de mest profilerede klimaaktivister på den måde signalerer, at situationen er håbløs. Det mener den norske avis Aftenpostens politiske redaktør, Kjetil Alstadheim.

- Der er brug for en Greta Thunberg og aktivister, der trykker på udefra. Men der er ikke brug for en Greta Thunberg, der bare spreder foragt og håbløshed, skriver Kjetil Alstadheim i en klumme.

- Hun risikerer at lede folk ind i noget autoritært, antidemokratisk og direkte farligt. Hendes retorik er kun et lille skridt fra at være opfordring til civil ulydighed. Det er heller ikke sandt, hvad hun siger. Der sker fremskridt, også selv om de ikke er store nok, skriver redaktøren.

Thunberg er kendt globalt for sin kamp mod klimaforandringer. I 2019 blev hun kåret som Årets Person af det amerikanske magasin Time.

I august 2018 begyndte Thunberg sin skolestrejke for klimaet. Her blev hun væk fra undervisningen hver fredag og demonstrerede i stedet foran Riksdagen i den svenske hovedstad, Stockholm.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.