Annonce:
Annonce:

Nu er Haiti uden præsident

Den politiske situation i Haiti er ustabil. Søndag forlod Michel Martelly sin post som præsident.

Michel Martelly, Haitis nu afgåede præsident, har takket af med en sidste øjebliksbeslutning om at indsæte en overgangsregering. Arkivfoto: AP/Ramon Espinosa, File
Michel Martelly, Haitis nu afgåede præsident, har takket af med en sidste øjebliksbeslutning om at indsæte en overgangsregering. Arkivfoto: AP/Ramon Espinosa, File
Annonce:
Følg Politik

Michel Martelly har forladt sit præsidentembede i Haiti søndag - uden at landet har peget på en ny kandidat til at overtage posten.

Dermed er der fornyet fokus på den politisk anspændte situation, der har greb om landet. Særligt fordi Martelly kun var i stand til at takke af som præsident med en beslutning i sidste øjeblik om at indsætte en overgangsregering.

Beslutningen kom få timer før præsidentens afskedstale.

Præsidentvalget i landet er blevet aflyst flere gange. Senest skete det i januar, hvor valget blev udsat på ubestemt tid på grund af bekymringer for sikkerheden.

Formanden for Haitis valgråd, Pierre Louis Opont, fortalte dengang ifølge nyhedsbureauet Reuters, at personale fra valgmyndigheden var blevet angrebet, og flere valglokaler blev brændt ned af ukendte gerningsmænd.

Annonce:

Tusindvis af mennesker har demonstreret i gaderne i hovedstaden Port-au-Prince. De beskylder den nu tidligere præsident Martelly for valgfusk.

Martelly støtter partifællen Jovenel Moise, der vandt første valgrunde i oktober mod oppositionskandidaten Jude Célestin.

FN har budt nyheden søndag om en overgangsregering velkommen, men understreger, at aftalen hurtigst muligt skal udmønte sig til konkret handling.

- Aftalen er i overensstemmelse med ånden i den haitiske forfatning, siger en talsmand for FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, til nyhedsbureauet AFP.

Samtidig bliver det tilføjet, at 'alle aktører sørger for at implementere aftalen for at sikre den demokratiske proces'.

Som konsekvens af den politiske uro er karnevalet i landet blevet udskudt. Efter planen skulle den farverige fest have fyldt gaderne søndag.

Men af frygt for voldelige sammenstød i Port-au-Prince har myndighederne valgt at droppe søndagens begivenhed. I stedet vil karnevalet blive afholdt mandag og tirsdag.

Annonce:

- Vi er blevet opmærksomme på, at nogle politiske grupper planlagde demonstrationer i området ved paladset, hvor karnevalsaktiviteter også var planlagt, siger Carel Pedre, en talsmand for karnevalets komité til Reuters.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: