Nu kommer der måske EU-hjælp til de danske svinebønder

Svineproducenter, som risikerer milliardtab på Ruslands boykot, får måske alligevel EU-hjælp til oplagring

Der er muligvis lysere tider på vej til de danske svinebønder, som er hårdt ramt af russisk boykot. EU-Kommissionen afgør til januar, om der skal ydes EU-støtte til ekstraordinær privat oplagring af det svinekød, de ikke kan komme af med til Rusland.

Kommissionen er på forhånd positivt stemt, siger fødevareminister Dan Jørgensen (S) under et møde i Bruxelles med sine europæiske kolleger.

- Ni lande bakkede op om den danske position. Og landbrugskommissær Phil Hogan, der jo ellers formelt har afvist det her før, sagde, at han er villig til at se på det igen, og at der vil komme en afklaring i januar, siger ministeren.

Danske svinefarmere og slagterier har siden februar været pressede af et russisk importforbud. Det blev indført på grund af svinepest i Polen og Litauen.

I august indførte Moskva så importforbud mod europæiske fødevarer, herunder svinekød, som reaktion på EU's sanktioner efter Ruslands fremfærd i Ukraine.

Danske svineproducenter står ifølge Landbrug & Fødevarer til at miste fire milliarder kroner i indtjening i år på grund af Ruslands boykot, der har tvunget priserne i bund. Danmark eksporterede sidste år 131.000 ton svinekød til russerne til en værdi af 2,1 milliard kroner.

Landbrugskommissær Hogan bekræfter på et pressemøde, at han nu - under de budgetmæssige udfordringer, han har - vil prøve at hjælpe de ramte svineproducenter.

- Danmark og syv-otte andre lande havde stærke argumenter. Vi har overskud af svinekød, hvilket folk må forholde sig til, og forsøge at finde nye markeder. Men jeg forstår, at producenterne har meget akutte økonomiske problemer.

- Jeg vil se på det, og hvis vi kan finde en målrettet løsning, vil vi bestemt undersøge den nøje, siger Phil Hogan.

Dan Jørgensen er helt enig i, at støtten skal målrettes og være midlertidig i et tidsrum på seks måneder.

- Det er også det, vi har argumenteret for. Vi vil ikke bevidstløst bare give støtte til at oplagre, understreger fødevareministeren.

- Det relevante er de produkter, som har været afsat i Rusland. Det er fedt og spæk og den slags, som er højværdiprodukter på det russiske marked, men som vi ikke kan få særligt meget for ude i verden, siger Dan Jørgensen.

0 kommentarer
Vis kommentarer