Nu kommer EU-politikernes penge for retten

EU-parlamentarikerne kan frit skjule bilag for tusindvis af kroner. Men nu skal sagen afprøves

For første gang nogen sinde vil journalist-repræsentanter fra alle EU-lande nu have afprøvet, hvorvidt EU skal give indsigt i såvel regnskaber som bilag i blandt andet de såkaldte blyantspenge. Fra Danmark deltager Ekstra Bladet og Investigative Reporting Denmark i projektet.

I 2014 udgjorde omkostningerne til parlamentarikerne 27 procent af Europa-Parlamentets samlede budget på 1,8 milliarder euro.

Derfor har journalisterne bag projektet anmodet om aktindsigt i de penge, som parlamentarikerne får oven i deres løn. Herunder de såkaldte blyantspenge, kørselstillæg og daglige tillæg.

Se også: Gemmer bilag: Her er de danske EU-hyklere

Europa-Parlamentet har imidlertid afslået anmodningerne, og derfor skal sagen nu prøves hos Den Europæiske Unions Ret. Det bliver den slovenske advokat Nataša Pirc Musar, der kommer til at føre sagen for journalistholdet:

- Ved at nægte adgang til de ønskede dokumenter har Europa-Parlamentet effektivt hjulpet parlamentarikerne med at hemmeligholde offentlige udgifter og give dem fuld immunitet mod offentlig overvågning af deres transaktioner. Vi mener ikke, at afslagene til journalisterne har noget grundlag i grundlaget for EU, siger hun i en pressemeddelelse, der i dag er sendt ud til medier i hele EU.

Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen