Nu kommer EU-politikernes penge for retten

EU-parlamentarikerne kan frit skjule bilag for tusindvis af kroner. Men nu skal sagen afprøves

Følg Politik

For første gang nogen sinde vil journalist-repræsentanter fra alle EU-lande nu have afprøvet, hvorvidt EU skal give indsigt i såvel regnskaber som bilag i blandt andet de såkaldte blyantspenge. Fra Danmark deltager Ekstra Bladet og Investigative Reporting Denmark i projektet.

I 2014 udgjorde omkostningerne til parlamentarikerne 27 procent af Europa-Parlamentets samlede budget på 1,8 milliarder euro.

Derfor har journalisterne bag projektet anmodet om aktindsigt i de penge, som parlamentarikerne får oven i deres løn. Herunder de såkaldte blyantspenge, kørselstillæg og daglige tillæg.

Gemmer bilag: Her er de danske EU-hyklere

Europa-Parlamentet har imidlertid afslået anmodningerne, og derfor skal sagen nu prøves hos Den Europæiske Unions Ret. Det bliver den slovenske advokat Nataša Pirc Musar, der kommer til at føre sagen for journalistholdet:

- Ved at nægte adgang til de ønskede dokumenter har Europa-Parlamentet effektivt hjulpet parlamentarikerne med at hemmeligholde offentlige udgifter og give dem fuld immunitet mod offentlig overvågning af deres transaktioner. Vi mener ikke, at afslagene til journalisterne har noget grundlag i grundlaget for EU, siger hun i en pressemeddelelse, der i dag er sendt ud til medier i hele EU.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers