Nu skal danskerne stemme om Europol

Danskerne skal i 2016 stemme om, hvorvidt Danmark skal med i Europol-samarbejdet. Aftale præsenteres tirsdag

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, stod side om side, da de tirsdag præsenterede en ny aftale retsforbeholdet.

- Jeg er utrolig glad for at kunne præsentere en aftale mellem de fem partier, der står her, siger Helle Thorning-Schmidt (S), efter at SR-regeringen, Venstre, De Konservative og SF tirsdag er blevet enige om at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning.

Partierne har aftalt, at danskerne senest i første kvartal 2016 skal stemme om at ændre retsforbeholdet ved en folkeafstemning. Dermed skal de afgøre, hvilke af EU's retsakter Danmark skal deltage i.

- Vores udgangspunkt har været at sige ja til retsakter, der gør det sværere at være kriminel i Europa. På den baggrund har de valgt de retsakter, det er en fordel for Danmark at være en del af. Vi bestemmer selv, hvilke dele vi vil være en del af, siger Helle Thorning-Schmidt.

Det vil betyde, at danskerne får lov til at stemme om retsforholdets fremtid ved en folkeafstemning i første kvartal 2016. Og det gælder uanset, hvem der vinder det kommende folketingsvalg, lyder det fra Løkke.

- I Venstre står vi ved vores ord, og når vi indgår politiske aftaler, så respekterer vi selvfølgelig dem. Der kommer forhåbentlig i dag en meget bred politiske aftale, og hvis partierne bag aftalen har flertal efter et valg, så får vi en folkeafstemning, sagde han på vej ind til mødet.

Han tror på, at danskerne ved folkeafstemningen vil være enige med det politiske flertal på Christiansborg i, at Danmark skal være med i Europol-samarbejdet.

Muligheden for at deltage i det fælleseuropæiske politisamarbejde er en af de væsentligste årsager til, at politikerne ønsker retsforbeholdet erstattet af en tilvalgsordning.

Samtidig er partierne hurtigt nået til enighed om, at man vil holde Danmark ude af EU's fælles asyl- og indvandringspolitik.

78 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere